Община Сливен
Областна администрация Сливен

Общината отличи изявени сливенски учители и дейци на културата

24.05.2024 / 08:02

Химнът на България и „Върви, народе възродени!“ изправиха на крака препълнената зала „Сливен“, в която бяха връчени годишните отличия на Общината на изявени учители и културни дейци. Празничното събитие, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, е част от програмата на Общината „Сливенски огньове“. Негов домакин беше кметът Стефан Радев, който поздрави присъстващите и им пожела смело и все така всеотдайно да вървят по пътя на знанието.

 

„24 май е празник, повод отново да отдадем почит и уважение към нашата култура и писменост, към хората, които са посветили живота си на духовността. Ние като град с право се гордеем с нашите съграждани, оставили името си в славния летопис на сливналии“, каза в приветствието си кметът. Той подчерта, че освен с революционерите и предприемачите от Сливен, жителите се гордеят с учителите, с хората, които са будили гражданското съзнание тогава. По думите му, едва ли сливенци са щели да имат такъв успех в индустрията, да бъдат толкова активни в национално-освободителната борба без техните учители, сред които са Добри Чинтулов, Сава Доброплодни и Аргира Жечкова, на чието име е посветена наградата. „Трябва да се гордеем с това и да се гордеем, че имаме достойни наследници на тези хора. Радвам се, че и днес, след толкова години, можем да кажем, че имаме прекрасни учители, на които разчитаме да подготвят децата ни да бъдат успешни, добри граждани, добри хора и да успяват в живота. Благодаря на всички хора, които са посветили живота си на това! Честит празник!

 

Той връчи голямата награда „Аргира Жечкова“, която се присъжда на жена - учител и общественик с принос за издигане престижа на учителската професия и доказани високи професионални умения като преподавател и възпитател на младото поколение. Тазгодишният носител на високото отличие е Росица Делчева – учител по биология и здравно образование в Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“. Тя беше номинирана за наградата от Инициативен комитет, съставен от нейни ученици и подкрепена от директора на гимназията, повече от 10 нейни колеги.

 

„За мен е висока чест и привилегия да получа наградата на Община Сливен „Аргира Жечкова“! Преди 160 години нуждата от просвещение е била толкова голяма, колкото и днес. Тази потребност ние носим, закодирана от времето на княз Борис I, когато той е прозрял, че силата на един народ се крие не само в способността му да воюва, но и в силата на вярата и на книжовността“, заяви от своя страна Росица Делчева. Тя подчерта, че знанието е най-голямата ценност в човешкия живот. По думите й, то е път и сила, която прави хората можещи и могъщи. Делчева благодари на Община Сливен, на своите ученици, на ръководството на ППМГ „Добри Чинтулов“ и на своите колеги. „Тази награда е и голяма отговорност, която ще ме мотивира да ставам все по-добра в моята работа и все по добра като учител. Благодаря!“, добави в заключение тазгодишният носител на наградата.

 

Диплом получиха и всички преподаватели, номинирани за наградата: Анна Илиева – начален учител в Основно училище „Д-р Иван Селимински“; Венета Кирова – учител по математика в Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ и ЦПЛР – Детски комплекс-Сливен; Донка Василева – учител в Детска градина „Елица“; Надя Ненчева – учител по английски език, собственик на езикова школа „Максима“; Радостина Иванова – учител в Детска градина „Вержин и Хаик Папазян“; Таня Бившева – учител по английски език в Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ и Татяна Душанова – зам.-директор и учител по български език и литература в Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“.

 

Грамота на Община Сливен за постигнати отлични резултати от техните ученици и принос в развитието на образованието получиха Силвия Иванова – учител по немски език в Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“, Силвия Павлова – учител по английски език в същата гимназия и Иванка Гецова-Момчева – дългогодишен учител по астрономия.

 

Общината удостои със значка на Сливен Дора Янкова – директор на Детска градина „Детски рай“ и Маргарита Маринова – директор на Детска градина „Роза“ – с. Жельо войвода за постигнати отлични резултати и принос в развитието на образованието на Сливен.

 

Грамоти бяха връчени и на Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“-Сливен; Музей на текстилната индустрия – филиал на Национален политехнически музей и Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“-Сливен за приноса им в развитието на културата и обществения живот на Сливен.

 

Със значка на Общината за дългогодишна дейност и принос в развитието на културата и обществения живот на Сливен бяха отличени Елена Пеева – ръководител на Школа за поп и рок изпълнители „Ритъм“ при Военен клуб-Сливен и Силвия Терзиева – ръководител на Dance studio “Barbie” при Военен клуб-Сливен.

 

Министерството на образованието и науката, в лицето на Кристияна Станкова – началник на Регионалното управление на образованието-Сливен връчи шест отличия „Неофит Рислки“ за дългогодишна, цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование.

 

Прекрасната празнична атмосфера на сцената на зала „Сливен“ беше допълнена от изпълненията на Симфоничен оркестър-Сливен с диригент Ивайло Кринчев и солисти Даниела Дякова и Иван Момиров.

 

Сред гостите в залата бяха народни представители, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев и общински съветници, преподаватели, ученици, културни дейци и граждани.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев