Община Сливен
Областна администрация Сливен

Поздравителен адрес от Областния управител на Сливен Чавдар Божурски по случай 24 май

24.05.2024 / 07:57

 

 

Скъпи ученици и студенти, преподаватели и дейци на просветата и културата,

 

Уважаеми съграждани,

 

 

 

Позволете ми да Ви поздравя за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

 

24 май е най-безспорният български празник. Той неизменно остава светла дата през всички превратности на времето и историята. Неговото значение във вековете далеч надхвърля границите на България и отеква до днес в много държави от Европа и Азия.

 

Без делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици нямаше да ги има спомените на Софроний, бунтовните песни на Чинтулов, „Записките“ на Захарий Стоянов, разказите на Йовков, стиховете на Дамян Дамянов и всички други значими творби на нашата литература и народното ни творчество.

 

Едва ли има българско сърце, което не трепва, когато зазвучи „Върви, народе възродени...“. Малко са нациите, които честват с толкова радост и ентусиазъм четмото и писмото.

 

Нека съхраним светлината на 24 май и смисъла на буквите и сега и в бъдеще да запазим и умножим порива за знание!

 

Отправям сърдечни пожелания за здраве и още по-големи успехи към учениците и студентите, техните преподаватели, хората на просветата, културата и словото и към всички съграждани!

 

Честит празник!

 

 

 

С уважение: Чавдар Божурски

 

Областен управител на Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев