Община Сливен
Областна администрация Сливен

Отбелязаха освобождението на Нова Загора

3(6)
14.01.2024 / 16:16

146 години след паметния за новозагорци 14 януари, жителите на града отбелязаха годишнината от Освобождението на Нова Загора в 10:30 ч. пред Паметника на Освобождението. Поклонението беше организирано от Община Нова Загора и НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“.

В студения декемврийски ден, в присъствието на почетен караул, осигурен от децата от Клуб „Млад родолюбец“ към НУ „Любен Каравелов“ и членовете на Регионален клуб „Традиция" - гр. Нова Загора, прозвуча панихида за загиналите, отслужена от архиерейския наместник отец Иван Стоянов. Глави пред саможертвата на хилядите знайни и незнайни войни, сведоха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева; председателят на Общински съвет д-р Константин Тачев; заместник-кметовете Нина Генчева, Иванка Михова и Ивайло Енев; директорът на Исторически музей Генчо Димитров; общински съветници, кметове на населени места, директори и представители на училища, детски градини; общественици и граждани.

По време на руско-турската война 1877-1878 г. Нова Загора заема важно геостратегическо място и попада в центъра на изключителни по своята драматичност събития. Уредникът на Исторически музей Нова Загора Георги Камбуров разказа за епопеята на Освобождението и мъчително, трудно и скъпо платената и отвоювана свобода.

С поднасяне на цветя пред паметта на хилядите знайни и незнайни освободители, Нова Загора се поклони пред тях и показа, че помни тези, които са дали светлина по пътя ни, помни миналото, за да съхрани бъдещето.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев