Община Сливен
Областна администрация Сливен

ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА РЕМОНТИ И БЛАГОУСТРОЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА СУКНЕНА ФАБРИКА

zatvor
09.02.2023 / 16:05

Община Сливен обяви процедура за избор на изпълнител на строително-монтажни и консервационно-реставрационни работи, благоустрояване и социализация на Държавната сукнена фабрика в града, създадена от Добри Желязков. В момента сградата се ползва от Регионалния исторически музей.

 

Заложените дейности са част от Интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческата инфраструктура в община Сливен по Оперативна програма „Региони в растеж – 2014-2020“.

 

Инвестиционният проект предвижда да превърне сградата на фабриката в Музеен комплекс. Ще бъдат обособени и ремонтирани помещения за фондохранилища, работилници и ателиета за работа с деца, изложбени зали за постоянни и временни експозиции, ателиета за реставрация и консервация, санитарни възли, зали представящи архитектурата и историята на сградата на Първата държавна сукнена фабрика, както и социализация и обособяване на съществуващите музейни сбирки в сградата. В отговор на съвременните изисквания във функционално отношение ще бъдат обособени подходи към сградата и евакуационни изходи. Ще бъдат извършени вътрешни ремонти, включително на електрическата, противопожарната и В и К – инсталацията, на съществуващите дървени дограми и на санитарните възли на 1, 2 и 3 етаж. Сградата ще разполага с асансьор и рампи. Зелените площи ще бъдат възстановени, ще бъдат монтирани нови алейни настилки, пейки, кошчета за отпадъци. Прогнозната стойност на дейностите е 1 223 700 лева. Крайният срок за подаване на необходимите документи за участие е 28 февруари.

 

Интегрираният проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческата инфраструктура е сред най-амбициозните идеи на Община Сливен. От края на януари досега бяха обявени други три обществени поръчки по проекта – за благоустрояване и социализация на къщата – музей „Добри Чинтулов“ с прогнозна стойност от 498 602 лева, на родната къща на Хаджи Димитър – 506 790 лева и на Музеен комплекс „Сливенски бит“ - 608 548 лева.

 

И четирите обекта са свързани с миналото на Сливен, с националната история и имат голяма духовна стойност за жителите на града. Те са със защитен статут от национално значение. Всички планирани дейности по проекта са съгласувани с Министерството на културата и Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство.

 

 

--

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев