Община Сливен
Областна администрация Сливен

Защо цената на водата в Сливен скача?

vik
09.02.2023 / 11:46

Увеличаването на цената на водата в Сливен е крайно наложително, и дори не е достатъчно. Това каза пред БТА управителят на ВиК-дружеството в града инж. Севдалин Рашев, който участва в заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по повод обществено обсъждане на цените в бизнес плана на местното ВиК дружество за периода 2022 г. – 2026 г. Той допълни, че цената е по-ниска отколкото би трябвало да бъде.

 

 

 

Както БТА съобщи, от пресцентъра на Националния омбудсман днес разпространиха становище, според което цената на водата в Сливен не отговаря на качеството и не е икономически обоснована.

 

 

 

Според Севдалин Рашев, водата е годна за пиене и съответства на изискванията, като за това следят лаборатории и ежемесечен мониторинг на Регионалната здравна инспекция.

 

 

 

„Що се отнася до качеството на услугата, в момента се изпълнява проект и той е свързан с реконструкции на водопреносната и канализационна мрежа, посочи той. Качеството на услугата се коригира, поносимо е и не е свързано със състоянието на водата. Благодарение на тези проекти ще бъдат намалени и загубите, които са една от критиките на институцията на омбудсмана към водопреносното дружество.“

 

 

 

За да се осъществи проектът за реконструкция на водопреносната и канализационна мрежа, Дружеството е взело инвестиционен кредит в размерите на 19 милиона лева, каза още инж. Рашев. Близо 70 милиона лева е сумата по проекта, която е безвъзмездна.

 

 

 

Увеличението на цената на водата се налага заради заплащането на електроенергията, на консумативите, на увеличението на минималната заплата на работещите в сектора и др.

 

 

 

На 2 февруари в Сливен започна подписка срещу предложението на ВиК – Сливен към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) услугата да се увеличи с 50 на сто до 3.50 лв./куб.м от 1 март, тази година. В нея са се подписали над 1100 души.

 

 

 

На 28 февруари КЕВР ще вземе решение за цената на водата в област Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев