Община Сливен
Областна администрация Сливен

БСП и ПП АБВ с ангажимент да стабилизират отбранителната индустрия

zaf
30.10.2021 / 13:22

"В последните 10 години отбранителната индустрия и сектор „Отбрана“ като цяло бяха отдадени на изполица на коалиционни партньори на ГЕРБ и като резултат виждаме какво е днешното им състояние. Има нужда от сериозен ремонт и поддръжка на въоръжението и техниката на Българската армия." Това заяви заместник-председателят на БСП и водач на листата на "БСП за България" в Сливен Атанас Зафиров на съвместна пресконференция с председателя на ПП АБВ Румен Петков.

"Няма как да не ни тревожи състоянието на "Терем Холдинг" ЕАД. Получихме доста обезпокоителна информация за течащи процеси в холдинговата структура. За съжаление, в последните години се засилват процесите на обезкървяване на предприятията от структурата на "Терем" и се виждат все по-лоши финансови резултати, които обаче по някакъв начин остават скрити", обърна внимание Зафиров.

Социалистът обясни, че за първото полугодие счетоводно се регистрира загуба от 1,2 млн. лв. По неговите думи в подобни и по-високи стойности е загубата за предната и по-предната година.

"Имаме информация, че има и неразпределена счетоводна загуба от минали години за над 61 млн. лв. Това подсказва, че структурата се намира в обезпокоително състояние. Това води и до текучество и до намаляване на заетите в сектора и само за миналата година 150 са напуснали структурата", съобщи зам.-председателят на БСП.

"Няма как да не ни притеснява, когато хора, безспорно свързани с този модел на управление, биват възстановявани на същите позиции", коментира Зафиров последните назначения на служебното правителство в "Кинтекс" ЕАД. "Ако искаме да дадем отговор на въпроса къде изчезнаха едни пет милиона долара в посока Сърбия от джоба на българския данъкоплатец, няма как да приемем подобни кадрови назначения. Те означават само едно - връщане на Борисов и Борисовщината в управлението на сектора", добави той.

 

"Нашият ангажимент е да стабилизираме отбранителната индустрия и държавата да я подкрепи с всички инструменти, които има", заяви председателят на АБВ Румен Петков. Той подчерта, че последните 10 години на Борисов и на ГЕРБ са най-мрачните в историята на отбранителната индустрия на Република България.

"Те бяха свързани с изключителна агресия срещу предприятията от военно-промишления комплекс, абсолютно необоснована и с нищо немотивирана. В резултат на това беше дискредитирана сериозно позицията на държавния търговец "Кинтекс" и на няколко от най-големите ни предприятия. На два пъти полиция, жандармерия и прокуратура, ДАНС нахлуваха в държавния търговец "Кинтекс", без впоследствие да има резултати", каза още Петков.

"Кинтекс" като държавно предприятие всяко тримесечие депозира своите отчети в Министерство на икономиката. Тези скандали не останаха незабелязани обаче от нашите партньори“.

По неговите думи дискредитацията на това предприятие е нанесла сериозни поражения на бизнеса ни с Индия, Алжир, Тунис и ред други държави.

Румен Петков заяви, че коалиция "БСП за България" ще предприеме мерки по възстановяване и укрепване на ефективността на Сдружението на българската отбранителна индустрия "Акад. Стефан Воденичаров" и възстановяване на взаимовръзките и съвместната работа на предприятията от отбранителната индустрия.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев