Община Сливен
Областна администрация Сливен

НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ - ИСТОРИЯ И НАСТОЯЩЕ!

01.11.2021 / 05:13

Празника на Народните будители е приет за отбелязване през 1922 година ,по време на правителството на Александър Стамболийски , като няколко години по- рано е започнало неговото народно празнуване .

 

Съвпада с най- тежките за България години ,след националните катастрофи , Първата световна война и краха на идеала на Българите за национално обединение . Прието е празника да се провежда на първи ноември ,в деня на светеца св. Иван Рилски , покровителя на България .

 

Основна идея на празника на Народните будители е да запълни появилата се празнота от крушението на идеала на поколения българи за национално обединение на всички в една държава .

Да покаже приноса , ролята и значението на плеядата български просветители през Възраждането , започвайки с Паисий Хилендарски и неговата „История славянобългарска“,история за националното осъзнаване , за възраждане на българския дух и създаването на новата българска нация . Процес на образование и просвещение , самочувствие , национални борби за Българска самостоятелна църква , за освобождение и обединение на всички българи в рамките на една държава .

 

Това е исторически период за възраждане на съвременното Българско самосъзнание , култура и на Българската държавност . Огромен принос в този процес имат личности като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански , Васил Априлов , Петър Берон , Добри Чинтулов , Неофит Рилски , Добри Войников , Петко Каравелов , Георги Раковски , Петко Славейков , Христо Ботев , Васил Левски , Захари Стоянов , Иван Вазов и още много деятели, посветили живота си за възраждане на българския дух , българската просвета и култура и българската държавност.

 

Ако разгледаме живота и делото на нашите будители ще забележим ,че тях ги обединяват няколко общи качества ,а именно почтеност , просветеност и образованост , визия за развитие на България , обществен авторитет , отдаденост на живота им за националната идея , поставяне на обществения интерес пред личния , готовност, дори за лична саможертва , в името на националните идеали и обществения интерес .

 

В България от 1989 година до сега раждаемостта намалява на половина , селата обезлюдяват , малките градове замират , намаляхме с два милиона . Ситуацията е напълно съпоставима с националните катастрофи след Балканската и Първата световна война . Причините за кризата , в която изпадна България са много и комплексни . Но една от тях е провала в образователната и културната системи, които доведоха до заместването на традиционната българска култура , морал , почтеност , честност , трудолюбие и общочовешки ценности с безскрупулен нагон за забогатяване на всяка цена ,включително и по престъпен или корупционен начин , музика и култура , подтикваща към задоволяване на първични нужди .

Заместване на традиционните български добродетели с мечти и цели само с външен блясък и показност за притежание на материални блага . Пълно заместване и заличаване на обществения интерес в името на личния .

 

Всичко това доведе до състояние, в което ние като народ и нация трудно различаваме истината от неистината ,

личностите , обществениците и политиците работещи в обществен интерес от тези , работещи за себе си и създаващи корупционна, а дори и престъпна среда .

 

Това е една от причините за неудачите ни като нация през последните 30 години и една от причините за наслагването в момента на здравна , икономическа и политическа криза .

 

Призовавам всеки български гражданин в предстоящите избори на 14.11. 2021 година да се замисли ,кои от кандидатите за президенти и народни представители са най- близко до Българските будители и кои са най- далече от тях . Така всеки ще направи лесно своя избор за кого да гласува .

 

Призовавам да се замислим, дали Президента Радев, слизайки при протестиращите и призовавайки за обединение около ценностите като законност , почтеност , справедливост , не се доближава най -много до критериите за съвременен будител от съвременните политици и най- вече кандидати за президенти . И дали той не е правилният избор за Президент ,за да продължи политиката за обединяване на българската нация, в името на законността и почтеността . Което да създаде условия за съвременното ни Възраждане .

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

#Бсп за България -#номер33

 

Д-р Събина Петканска-Вълева -#номер102

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев