Община Сливен
Областна администрация Сливен

„Седмица на отворените врати“ за туберкулоза в Сливен - от 16 до 20 септември

05.09.2024 / 10:36

Седмица на отворените врати ще се проведе от 16 до 20 септември в специализирания кабинет на Отделението по пневмология и фтизиатрия на „МБАЛ Д-р Иван Селимински – Сливен”. Той се намира на улица „Сергей Румянцев“ № 2, до Инфекциозно отделение. През цялата седмица всеки ден, от 8 до 12 часа, на всички желаещи ще се извърши безплатен скрининг за риска от туберкулоза чрез преглед, консултации, попълване на анкетна карта и др. Прегледите са част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021-2025 г.

Ранното откриване на туберкулозата и започване на своевременно лечение в дългосрочен план води до намаляване на случаите. Въпреки значителните успехи, постигнати в борбата с туберкулозата в Европейския регион на СЗО и постоянния спад на заболяемостта, туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве в повечето страни от региона.

Благодарение на съвместните усилия на Министерството на здравеопазването, лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи за изпълнението на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата, в страната се наблюдава тенденция за намаляване на заболяемостта от туберкулоза.

Изпълнението на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021-2025 г. цели да се намали броят на заболелите.

Безплатните прегледи дават възможност на всеки за достъп до здравни услуги и повишава обществената информираност по отношение на туберкулозата като: симптоми, начин на заразяване, рискови фактори, различните форми на заболяването, лечение, превенция.

 

През годините кампанията „Седмица на отворените врати“ за туберкулоза се наложи като много добра практика за откриване и предприемане на своевременни мерки за лечение на случаи с туберкулоза и латентна туберкулозно инфекция и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията на други хора.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев