Община Сливен
Областна администрация Сливен

Спипаха Червения пират от Сливен

01.03.2024 / 15:50

Мъжът, сочен за "Червения пират", беше задържан от служители на Главна дирекция "Национална полиция" снощи в София. Той е заподозрян, че е изпращал заплахи към магистрати, министри и политици, включително срещу вицепремиера Мария Габриел.

 

Директорът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков и Владимир Димитров от отдел "Киберпрестъпност" представиха подробности по случая "Червения пират".

 

Експертите от ГДБОП установиха по категоричен начин, че лицето е изпращало заплахите към вицепремиера Мария Габриел, съдия Владислава Цариградска, вътрешния министър Калин Стоянов, директора на СДВР Любомир Николов и др.

 

"Във връзка с отправените множество злонамерени заплахи към обществени личности от държавната и местната администрация и във връзка с досъдебното производство, бяха предприети множество действия по установяване и задържане на лицето.

 

Проведохме комплекс от действия, които доведоха до установяване на маршрута му на придвижване и местата, които посещава. Там има свободен интернет, който той ползва", каза лавен комисар Атанас Илков.

 

По думите около 20:30 ч. в четвъртък мъжът е бил задържан в района на Боянските гробища, без да окаже съпротива.

 

"След задържането му установихме доказателства, които са относими към извършената от него престъпна дейност. Нямаме съмнение, че той стои зад тези злонамерени заплахи", допълни Илков.

 

"В телефоните на Илко Захариев са открити всички имейли, съвпадащи на 100%".

 

"Участвал е в заплахи, свързани със Сливен, откъдето е и мъжът. От скоро се е приместил в София, на 35 години", допълниха от МВР.

 

След задържането му стана ясно още, че мъжът е заплашвал още министъра на образованието Галин Цоков, съда във Варна, столичен мол и СГП. Задържаният е изпратил 20 имейла със заплахи и до Агенция "Митници".

Блиц

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев