Община Сливен
Областна администрация Сливен

И в НАП плащаш и пестиш

14.09.2023 / 15:18

От началото на годината над 150 фирми и граждани са се възползвали от законовата възможност при заплащане на наложена санкция в 14-дневен срок да внесат с 20 % по-малко от стойността на наказателното постановление, съобщават от офиса на приходната агенция в Сливен.

Разпоредбата от Закона за административните нарушения и наказания е в сила от 23 декември 2021 г., като според правилата за административно-наказателно производство лицата, които не желаят да обжалват наложената от НАП глоба или имуществена санкция, могат да платят 80 % от нейния размер. За целта те трябва да подадат в офис на НАП заявление по образец и да внесат сумата в двуседмичен срок от връчване на наказателното постановление. Плащането се извършва по банкова сметка „Данъци и други приходи за централния бюджет“ на компетентната териториална дирекция или офис на НАП. В този случай наложената глоба или имуществена санкция влиза в сила от датата на плащането ѝ. Ако не бъде подадено заявлението, то нарушителите губят правото си да се възползват от възможността да платят по-ниска санкция.

„Налице е промяна в поведението на гражданите и дружествата, които развиват дейност в Сливен и региона, в посока доброволно плащане на задълженията, което е добра новина. Усилията ни са насочени към информиране на данъкоплатците и подобряване на данъчната дисциплина“, коментира изпълняващия длъжността директор на офиса на НАП в Сливен Гергана Стоева.

От офиса на НАП в Сливен напомнят, че най-лесно и бързо плащането се извършва чрез т.нар. „виртуален ПОС“ (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП). Това е една от най-често използваните електронни услуги на НАП. За плащането чрез виртуалния ПОС терминал не се дължат такси и то се отразява в данъчно-осигурителната сметка на клиента веднага, без обичайното забавяне при банков превод. От приходната агенция в Сливен напомнят, че при плащане на задължения, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение и отнема повече време.

Допълнителна информация може да получите сайта на приходната агенция или на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02 9859 6801, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев