Община Сливен
Областна администрация Сливен

В Нощта на музеите в Града на текстила

мода
14.05.2023 / 07:40

Традициите в текстилното производство и облеклата като знак на времето, в миналото и днес, бяха акцент на събитията, с които Регионалният исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ откри Нощта на музеите в Сливен.

 

В града, където Добри Желязков създава през 30-те години на 19 век първата текстилна фабрика на Балканите, по-късно, през 1883 година, се е родило и първото професионално учебно заведение по текстил. „То е имало за цел да създаде кадри, които да работят в текстилните фабрики на индустриален Сливен. Тази вечер ще изразим своята почит към всички възпитаници и учители, които са работили и са се обучавали в това училище с толкова дългогодишна история“, заяви доц. д-р Николай Сираков, директор на регионалния музей. Той изказа благодарност от името на екипа си към община Сливен за финансовата подкрепа за организирането на атрактивните изненади в Нощта на музеите, както и на партньорите от Нов български университет, модна къща „DiKa” и ППМГ „Добри Чинтулов“, чиито ученици пък бяха главни действащи лица като манекени в специалното музейно ревю на старинни и съвременни облекла.

 

„Нощта на музеите се превърна в традицията в нашия град, в събитие, което непрекъснато се надгражда и дава възможност на на нашите културни институти да отворят врати за вас, вашите семейства и гостите на Сливен“, заяви Чиликова и пожела на домакините от РИМ и техните колеги да бъдат все така креативни, за да привличат интереса към богатото културно-историческо наследство на Сливен.

 

Очакваното музейно ревю се състоя пред сградата на Регионалния исторически музей. На подиума дефилираха девойки и младежи в автентични, стари женски и мъжки облекла, богато украсени с везба, мъниста, шнурове, дантели и други ръчно изработени или пришити елементи. Пътешествието във времето пренесе публиката в края на 19 и началото на 20 век, когато градските жени са носили разкроени рокли от коприна, а елегантните шапки и чадърите са навлезли като неизменен аксесоар. Студенти от НБУ провокираха младите зрители със смели решения за градски шик на облекла, изработени от рециклирани тъкани и синтетика. Имаше и авангардна колекция, предназначена за изтънчените и ценителските вкусове. Представени бяха и стилните, качествени облекла на популярната модна къща „DiKa”. Настроение и приятни емоции още създадоха въздействащите танцови и вокални изпълнения на състави от Сливен и Нова Загора.

 

Интересно преживяване бяха подготвили за своите гости и в единствения у нас Национален музей на текстилната индустрия, който се намира в Сливен до фабриката на Добри Желязков. Екипът на музея съвместно с филиала на ТУ – София и гимназията по текстил отвориха ателие – шивачница „Модена“ за декориране на текстилен материал чрез електронна бродировъчна машина и изработване на пъстроцветен шал с ръчна шевица.

 

Ново тази година бе и играта „Моето музейно селфи“, организирана от РИМ, ХГ „Д.Дорович“ и екипа на Късноантичната и средновековна крепост „Туида“. Бяха предвидени награди за посетителите, които си направят селфи при посещенията в музеите или галериите в града и го популяризират в социалните мрежи.

 

Разнообразните изложби, заниманията и изненадите, подготвени от културните институции, провокираха интереса на семейства с деца, младежката аудитория, ценители. Програмата на Нощта на музеите е част от Майските дни на културата „Сливенски огньове“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев