Община Сливен
Областна администрация Сливен

Пищно модно ревю на дрехите през вековете – в Нощта на музеите в Сливен

12.05.2023 / 16:51

От колко части се състоят традиционните български костюми? Какви рокли са носели сливенските госпожи и госпожици от края на 19 и началото на 20 век? Какъв е днешният моден шик в проектите на студентите по дизайн? Каква е новата колекция на модна къща „DiKa“?

 

Отговорите на всички въпроси жителите на Сливен могат да научат на 13 май, от 18 часа, когато ще започне Нощта на музеите.

 

Откриването ще е пред сградата на Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“. Голямата изненада на организаторите тази година е модното ревю „Облеклото – знак на времето“. Манекени ще дефилират с автентични облекла, които РИМ извади специално за случая от своите фондове. Един от любопитните факти е, че градските жени отпреди 100 и повече години са били доста по-дребни на ръст и с толкова фино и елегантно телосложение, че в изящните им рокли днес могат да „влязат“ предимно момичета на 12-13 години. След това пред публиката ще се представят със своя колекция студенти по моден дизайн от Нов български университет. Подробностите за колекцията не се съобщават, за да бъдат изненада. Засега е известно единствено, че студентите сами са проектирали облеклата, сами са избрали материите и цветовете и сами са ушили дрехите си. На финала на ревюто Модна къща „DiKa” на италианския предприемач с българки паспорт и сливенски адрес Едоардо Миролио ще покаже пролетно-лятната си колекция за 2023 година.

 

Музейното ревю е посветено на текстила и на текстилната индустрия. Това не е случайно. „Сливен е люлката на българската индустрия, най – вече на текстилната“, отбеляза директорът на РИМ д-р Николай Сираков. В града е създадена не само първата текстилна фабрика на Балканите. „Можем да се гордеем, че тук, в далечната 1883 година, е създадено първото професионално училище по текстил на Балканите, чийто наследник е днешната гимназия по текстил“, отбеляза ще той.

 

В Нощта на музеите с интересни експозиции и много приятни занимания за посетителите ще се включат още Къщата-музей на Хаджи Димитър, Къщата-музей на сливенския бит от 19 – 20 век, Първата държавна текстилна фабрика /фабриката на Добри Желязков/, Художествена галерия „Димитър Добрович“, зала „Сирак Скитник“, Къща „Миркович“, Национален музей на текстилната индустрия, Късноантичната и средновековна крепост „Туида“.

 

Посещенията в Нощта на музеите са безплатни. Повечето обекти ще са с отворени врати до полунощ. Предвидена е игра „Моето музейно селфи“ с награди, които ще бъдат връчени в 21,30 часа в РИМ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев