Община Сливен
Областна администрация Сливен

XII конкурс-надпяване „С песните на Йовчо Караиванов“ в Селиминово

йовчо
29.04.2023 / 15:03

В сливенското село Селиминово днес се провежда конкурс-надпяване „С песните на Йовчо Караиванов“. Основна цел и идея на конкурса е да стимулира възпроизвеждането на българската народна песен, да съхранява и разпространява песните на един от най-именитите изпълнители на тракийски народни песни - Йовчо Караиванов, който е родом от Селиминово.

 

Начало на 12-ото издание на конкурса даде кметът Стефан Радев, който бе сред официалните гости на откриването. Той приветства участниците, местните жители и гости на събора, като им пожела здраве, сполука и късмет. Да се представят достойно и все така да се посвещават на българската народна музика.

 

„Конкурсът-надпяване, посветен на легендарния тракийски народен певец Йовчо Караиванов, отново събра малки и големи от цялата страна, да запеят неговите песни. Убеден съм, че красотата на тракийската музика ще превърне този ден в истински празник за жителите и гости на село Селиминово. Използвам случая да поздравя всички, които обичат, възраждат и съхраняват българския фолклор, предавайки неговата красота и традиции и на младото поколение. Пожелавам на всички участници успех, на журито спорна работа, на всички гости – приятни мигове с красотата на тракийската музика. Бъдете все така вдъхновени!“, заяви от сцената сливенският градоначалник.

 

Успех и добро представяне на всички пожела и кметът на селото Тодор Тодоров.

 

Сред присъстващите гости бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.кметът Пепа Чиликова, кметове на населени места и кметски наместници.

 

В конкурса тази година участват 26 певчески групи и 29 индивидуални изпълнители. Те са от областите Сливен, Ямбол, Бургас и Пловдив. Изпълненията им ще бъдат оценявани от жури в състав: Деян Митев – директор на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен, доц. д-р Галя Петрова-Киркова – преподавател в катедра „Музикален фолклор“ при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и д-р Данислав Кехайов – фолклорист и народен певец. За всички изпълнители се предвидени диплом и сувенир за участие, а отличените - с първо, второ и трето място в съответните възрастови категории, ще получат парични награди. Ще бъде присъдена и специална награда на името на Йовчо Караиванов.

 

Според регламента на конкурса-надпяване право на участие имат индивидуални изпълнители – без ограничения на възраст и пол, както и певчески групи. Изпълненията могат да бъдат със или без съпровод, на един или няколко народни инструменти. Музика на плейбек не е разрешена. Задължително е една от двете песни да бъде от репертоара на Йовчо Караиванов. Предимство ще бъде и облеклото на изпълнителите в традиционна носия.

 

Йовчо Караиванов израства в семейство на потомствени музиканти. Завършва юридическото си образование в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, но любовта му към музиката надделява и се превръща в неизменна част от житейския му път. Талантът му не остава незабелязан и през годините му отрежда достойно място сред плеядата големи певци на народната песен.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев