Община Сливен
Областна администрация Сливен

ЮИДП е готово за Седмицата на гората

лесо
31.03.2023 / 11:05

Залесяване, почистване, конкурси за детска рисунка и уроци по горска педагогика са сред инициативите на Югоизточното държавно преприятие - Сливен по повод Седмицата на гората от 3 до 9 април. Тази година празникът на горските експерти ще премина под мотото: “Довери се на лесовъда!”.

 

На 31 март Държавно горско стопанство - Сливен ще дари и залеси, съвместно с Община Сливен, 10 броя обикновена ела на Спортна зала "Станка Златева". На 3 април ДГС-Сливен ще дари на ПП "Сините камъни" 100 бр. фиданки, от които 60 бр. червен дъб, 30 бр. махалебка и

10 бр. бреза. На 7 април ще бъде извършено залесяване в градски парк с ученици от II ОУ гр. Сливен на дръвчета, осигурени от ЮИДП и ДГС-Сливен от горски разсадник “Абланово”. Съвместно залесяване на ДГС – Сливен с РДГ-Сливен и РДПБЗН, на фиданки от цер и зимен дъб в

отдел 44 "з" - Новачево ще има на 5 април. На 4 и 5 април ДГС-Твърдица планира залесяване с ученици от СУ “Неофит Рилски”- гр. Твърдица.

 

ДГС – Стара Загора, заедно с РДГ-Стара Загора, представители на Община Стара Загора и Областна администрация, РДПБЗН, ученици, граждани, журналисти ще извършат попълване на горски култури в държавна горска територия на ДГС-Стара Загора по пътя за село Дъбрава на 6 април. По време на Седмицата на гората ДГС-Казанлък ще извърши залесяване с граждани на 500бр. семенищни фиданки от цер на общинска горска територия в гр.Шипка, ще има залесяване и в градския парк на гр.Шипка на 2 бр. Школувани фиданки от сребролистна липа, 2 бр. школувани фиданки от питомен и конски кестен, 2бр.школувани фиданки от бреза, 2 бр. школувани фиданки от туя, 2 бр. школувани фиданки от хибискус, 1 бр. школувана фиданка от зелена дугласка. През април ДГС-Казанлък, съвместно с членове на Ендуро клуб „Севтополис“ - гр.Казанлък, ще залесят 1000бр. Семенищни фиданки от бяла акация на държавна горска територия.

 

ДГС-Тунджа ще дари 100 броя фиданки от туя и 10 броя фиданки кипарис на кметство с. Меден кладенец за оформяне на ограда и озеленяване на

двора на кметството. Стопанството ще предостави фиданки за озеленяване и на община Ямбол.На 4 април ДГС-Елхово ще извърши, съвместно с ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" – Елхово, залесяване контейнерни фиданки от черен бор.

 

На 30 март ДГС-Ново Паничарево, съвместно с кметството на село Ново

Паничарево, ще залесят фиданки; на 4 април стопанството, съвместно с

кметството на село Индже войвода, ще залесят фиданки; на 5 април ще има

залесяване съвместно с кметството на село Крушевец. На 5 април ДГС-Ново Паничарево, съвместно с ПП Странджа, ще гостуват в училището на с. Крушевец.

 

Това е само малка част от програмата на ЮИДП-Сливен и териториалните поделения към него, предвидени за Седмица на гората 2023 г. Обявени са конкурси за детска рисунка от ДГС-Тича и ДГС-Тунджа по повод празника. Ще има и редица инициативи по горска педагогика, които горски експерти от различни стопанства, ще проведат с деца от училища и детски градини.

 

Още през далечната 1911 г. във вестника на Дружеството на българските лесовъди „Горски преглед“ е мотивирана идеята за Празник на гората. Тогава в закона се уреждат два празника през годината – единият през есента, а другият - през пролетта, в които всеки по-възрастен от 15 г. български гражданин да засажда най-малко по 5 дръвчета в определените

от лесничействата места.

 

Идеята добива конкретна форма през 1925 г., като основна задача на честването му е доброволен труд в цяла България, която тогава спешно се е нуждаела от залесяване на оголените планински склонове и озеленяване на градовете и селата.

 

Първият Празник на залесяването е на 12 април, празникът Благовещение същата година и честването му започва тържествено с молебен пред храма „Св. Александър Невски“, като са залесени 420 000 хил. горски фиданки и 20 кг горски семена.

 

С годините празникът се разраства и добива популярност. С ентусиазма на

лесовъдите и подкрепата на населението Празникът на залесяването се превръща в Седмица на гората през 1934 г. Идеята е лесовъдите от всички райони на страната да се нагърбят с разяснителна дейност за значението на горите и залесяването, а трудовата седмица на учащите се да се превърне в седмица по залесяването. Така от 12 до 22 април 1934 г. се провежда първата Седмица на гората в България.

 

С този кратък преглед в миналото може да обобщим, че през всичките тези години, дните от празника са били посветени на масови залесявания, в

които освен лесовъдите са се включвали хиляди хора от цялата страна.

 

Днес 97 години по-късно, тази първа седмица на април, наречена „Седмица на Гората“ е последвана от много разнообразни инициативи и събития - от масовите залесявания до интерактивни беседи и игри, в които продължават да се включват хора от всички възрастови групи, жадни да създават, обогатяват и запазят българската гора.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев