Община Сливен
Областна администрация Сливен

Какво обеща Левицата в Сливен

левица
15.03.2023 / 17:55

Следващата криза, която се задава в световен план, епродоволствената. Единственият шанс България да сесправи с нея е да се подкрепят българските животновъди иземеделски производители, които са изправени предмножество предизвикателства поради липса на държавнаподкрепа, дъмпинг на цените от вносни стоки инепосилните цени на поливната вода. „Животновъдите иземеделските производителите ще имат пълната подкрепа влицето на „ЛЕВИЦАТА!“ в следващия парламент.“, заявиМая Манолова пред журналисти в гр. Сливен.

 

„Огромен е проблемът с поливната вода. Не е редно водатада влиза в „Напоителни системи“ на 2 стотинки и да сепродава над 2 лева. На места поливната вода е на цената напитейната. В Сливен, например, над 16 лева на кубик заполивна вода е прекалено. Държавното дружество бешеразграбено и унищожено по време на управлението наГЕРБ. Дружеството „Напоителни системи“ трябва да бъдеподкрепено от държавата. От „ЛЕВИЦАТА!“ сме готови давнесем план, имаме предложение и как поливната вода дастане безплатна. Ако искаме конкурентноспособноземеделие, поливната вода в България, която е достатъчно ие национално богатство, трябва да стигне до земеделскитепроизводители.“, беше категорична в своята позиция МаяМанолова.

 

От „ЛЕВИЦАТА!“ ще настояват за пълно компенсиране напроизводителите на слънчоглед, зърно, царевица и др., които търпят огромни щети от дъмпинговите цени наукраинското зърно и призовават служебното правителствода прояви активност и от кризисния резерв къмевропейската комисия да бъдат отпуснати достатъчносредства за България. От коалицията настояват да сепреработят оперативните програми за периода 2023-2028 г. в частта „земеделие“ на Стратегическия план, при товасъвместно с браншовите организации. Оказа се, че припредишното редовно управление са подписани изисквания, на които земеделските производители и фермери не могат даотговорят и ще бъдат ощетени. Този въпрос ще бъде внесенв следващия парламент и трябва да бъде пренаписан, заеднос браншовете. От „ЛЕВИЦАТА!“ ще се борят активно заизравняване на субсидиите за България с другитеевропейски страни. Причините да се продава продукция, внесена отвън на половин цена е, защото останалите страниполучават подкрепа.

 

 

 

Оновните каузи в програмата на „ЛЕВИЦАТА!“са свързаниизцяло с проблемите на хората – една от мерките садоходите и незабавното повишаване на минималнатаработна заплата, тъй като всяко отлагане е предателство къмработещите хора. Целта на коалицията е издръжката наживот, която в момента се определя на 1351 лв., да бъдеотправна точка за определяне на минималната работназаплата. Експериментите с пенсиите също трябва да бъдатпрекратени.

 

Много важна за всяко българско домакинство е темата зацените на храните. От „ЛЕВИЦАТА!“ изказаха задоволство, че служебния кабинет е приел предложената от коалициятамярка за таван на надценките на основни храни, а не таванна цените или таван на печалбите. Те определиха това катоработещо и отговорно решение. Европейската практикапоказва, че където е наложен таван на цените, веригитесмачкват производителите. От „ЛЕВИЦАТА!“ от доставреме настояват за таван на надценката от 5 % за десетосновни хранителни продукти, и то в магазини с надопределена търговска площ. Така малките магазини исемейния бизнес няма да бъдат ощетени.

 

Като бивш и успешен омбудсман, Мая Манолова от години езащитник на хората. Според нея, точно сред обикновенитехора е мястото на лявото в парламента. Тя казва, чедневният ред на хората, а не на партийния елит трябва да серазглежда от управляващите. „В предишния парламент небеше приет нито един законопроект, който да подкрепяобикновените хора в условията на тежка инфлация, обедняване, поскъпване на основни хранителни продукти вусловията на криза върху криза.“, заяви Мая Манолова.

 

Мая Манолова заяви, че пазарната мощ на веригите ерезултат от липсата на контрол и огромни помощи, даденипо време на управлението на ГЕРБ и на Четворнатакоалиция. От „ЛЕВИЦАТА!“ ще воюват със законовисредства и по европейските правила с всички монополисти, които прилагат нелоялни практики към хората ипроизводителите. Трябва да се създаде силен регулиращорган - КОМПИ за цените на храните, който да разобличаваспекулата и нелоялната конкуренция. Проверки установиха, че веригите натискат и животновъдите да продават месо наниски цени, които след това достигат хората на три пъти по-висока цена.

 

„ЛЕВИЦАТА!“ ще е опозиция на всяка партия и коалиция, която с действията си би застрашила икономиката исигурността на България. Коалицията не би участвала и вбезпринципната и самоунищожителна за БСП война спрезидента Румен Радев. Според представителите накоалицията, от това лявото не печели, а губи доверие иавторитет. Коалицията ще е преграда и срещу връщането настатуквото на власт, като категорично обявява, чеколаборация с ГЕРБ и ДПС е немислима.

 

„ЛЕВИЦАТА!“ не е и няма да бъде лидерски проект. Ляватаплатформа е обединение на леви партии и организации, граждански активисти и интелектуалци, както и социалисти, които се присъединиха към коалицията. „Не сме механиченсбор, а сме хора и организации с биографии, които стоят задлевите идеи и помежду си нямаме политически иидеологически различия, за разлика от другите коалиции. Спойката между нас е много силна.“, заяви Мая Манолова. Тя добави, че точно сега е необходимо мащабно лявообединение, защото с поведението си, ръководството наБСП ускорява процеса към поредна изборна катастрофа залявата партия. В най-бедната държава в Европа, с най-голяма пропаст между богати и едва уцеляващи, не енормално да няма силно ляво представителство взаконодателната и местната власт, което да защитава хората.

 

Към нейните думи се присъедини и водачът на„ЛЕВИЦАТА!“ за гр. Сливен Стефан Пасков, койтоподчерта, че коалицията не е враг на БСП, а алтернатива налявомислещите, които са загубили доверие или не сасъгласни с ръководството на лявата партия. Според негоавторитарното ръководство на БСП и съществени грешки, допуснати по време на управлението на Четворнатакоалиция е причината много социалисти и хора с левиубеждения да потърсят алтернатива.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев