Община Сливен
Областна администрация Сливен

Търси се послание „От жителите на област Сливен днес - за нашите потомци утре!“

09.01.2023 / 17:11

Пилон „Рожен“ е национална инициатива, която се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Тя включва кампания за набиране на средства и издигане на най-голямото българското национално знаме на Роженските поляни – като символ на националното единение. В постамента на монументалното съоръжение ще бъдат вградени 28 кратки послания от 28-те административни области на България под мотото „От българите днес – за българите утре“.

 

Пилон „Рожен“ ще бъде най-високият в Европейския съюз и ще се издига на внушителната надморска височина от 1430 метра. Така българското знаме ще се вижда от километри разстояние. Пилонът на знамето ще бъде висок 111 метра, а самият флаг ще е с размерu 25 х 40 метра и с обща площ 1000 кв. метра.

 

В основата на Пилон „Рожен“, в плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, ще бъдат вдълбани двадесет и осемте послания. Всяко от тях ще бъде гравирано на мястото на съответната област и ще остане за бъдещите поколения.

 

Във връзка с общонационалната инициатива, под егидата на областния управител Минчо Афузов, стартира конкурс за послание на тема: „От жителите на област Сливен днес - за нашите потомци утре!“. Конкурсът се провежда със съдействието на Регионалното управление на образованието и четирите общини на областта.

 

Според регламента всяко послание трябва да бъде оформено като текст съдържащ до седем думи.

 

В конкурса за послание могат да участват всички жители на област Сливен, групово или индивидуално. Желателно е посланията да са със специфичен регионален акцент.

 

Посланията трябва да бъдат получени до 20 февруари 2023 г. на електронен адрес: pr2.regionsliven@gmail.com .

 

Посланието, което ще бъде вградено в постамента на Пилон „Рожен" от името на Сливенска област, ще бъде избрано от комисия, председателствана от областния управител и включваща представители на Регионалното управление на образованието, местната власт и културни институции от област Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев