Община Сливен
Областна администрация Сливен

Община Сливен ще поддържа 259 км пътища през зимата

30.11.2022 / 15:41

Зимната поддръжка на четвъртокласната пътна мрежа в Община Сливен е възложена на две фирми по договор с Община Сливен. В обхвата й са 259 км пътища в планинската и равнинната част от общо 321 км в цялата община.

 

На фирма „Булфорест – 2012“ е възложен част от планинския район - Стара река, Бяла, Средорек, Божевци, Зайчаре, Новачево, Градско. За общинските пътища в останалата територия ще се грижи „Пътно поддържане – Сливен“. Двете дружества разполагат с общо 18 машини, сред които четири пясъкоразпръсквача, четири булдозера, трактори, роторен снегорин и друга специализирана техника, информираха от отдел „Общинска инфраструктура“.

 

Други 62 км пътища, които се намират в Балкана, остават извън обхвата на зимното поддържане, до второ нареждане, и ще бъдат затворени за движение на моторни превозни средства, както и през други години. Това са участъците Селището – връх Българка, Табелите – Бабина локва в посока с. Раково и село Гавраилово в посока село Бяла. Тези участъци са извън маршрутите на обществения транспорт, както и на семейните пътувания, уточниха от отдел „Сигурност и управление при кризи“.

 

Обработката на пътните настилки ще се извършва с минерални соли, на усойните места – с пясък.

 

Зимната поддръжка на територията на Сливен е възложена на „Грийн партнърс – БКС“. Приоритет ще бъдат районите на лечебните и здравните заведения, мостовите съоръжения, автобусните спирки, училищата и детските градини, основните артерии на градския транспорт. В малките населени места в общината ще има зимно осигуряване на детските градини и училищата, здравните служби и кметствата.

 

„В готовност сме да посрещнем зимата. Фирмите имат опит в поддръжката на пътищата и улиците в града. Осигурени са първоначалните количества материали, необходими за обработка на настилките“, заяви ресорният зам. кмет Камен Костов.

 

Фирмите, на които са възложени дейностите, са задължени да почистят от сняг и преспи, когато натрупаната снежна покривка е с дебелина не по-малко от 6-8 см и след спиране на обилния снеговалеж, гласи разписана от Агенция „Пътна инфраструктура“ инструкция.

 

Община Сливен напомня на собствениците на имоти, че имат задължения за зимното почистване и се надява, че и през този сезон те ще почистят снега и заледените пешеходни площи от прилежащите територии на имотите си, че няма да трупат снега в близост до дърветата и върху почистените улици и ще премахнат ледените висулки от имотите си. Общината призовава гражданите да спират и паркират така, че да не възпрепятстват движението на снегорини и на другата снегопочистваща техника.

 

Препоръчва се на гражданите да се съобразяват с метеорологичната прогноза при пътуванията си и предварително да се информират за състоянието и проходимостта на общинските пътища при зимни условия.

 

Първият сняг в планинската територия вече падна, снежната покривка на места е до 8 см. Пътищата са проходими при зимни условия.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев