Община Сливен
Областна администрация Сливен

Литературно-поетична вечер отбеляза 70-тата годишнина на двама новозагорски творци

poeti
30.11.2022 / 15:38

Двама интересни творци събраха любителите на българското художествено слово на 29 ноември в Нова Загора. Имената им са познати на повечето новозагорци. И двамата са се доказали като опитни професионалисти - всеки в своята професия. Обединяват ги родното място, новозагорската гимназия „Христо Ботев“ и влечението им към перото.

Една доказала се и любима на много семейства не само в нашия град педиатърка и един ерудиран прокурор от Върховна касационна прокуратура застанаха пред своите съграждани за среща с тях – Стефка Данева и Димитър Генчев. Литературно-поетичната вечер под надслов: „Пиши, поете, стиховете! Продължавай!“ беше организирана от НЧ „Напредък – 2001“ и НЧ „Д. П. Сивков – 1970“. Срещата отбеляза и един специален повод и за двамата творци – техните седемдесетгодишни юбилеи – седемдесет прекрасни години, както беше изписано в поканата за събитието.

Своето признание към тях, в красивата и зареждаща вечер, изказа и кметът г-жа Галя Захариева. Тя се обърна с благодарност към Д-р Стефка Данева и г-н Димитър Генчев, както и към всички участници и присъстващи. „Събрани сме тук толкова различни поколения. Това ни показва, че различията в мислите ни, в делниците ни, в усещанията ни, обединени, могат да създават такива прекрасни вечери, в които всички заедно да се чувстваме щастливи.“ Г-жа Захариева каза, че Нова Загора винаги ще съхрани имената им сред тези новозагорци, които са допринесли за израстването на духа в родното ни място и като израз на почит и признателност, тя удостои двамата майстори на словото с почетни плакети със знака на Община Нова Загора.

Г-н Трендафил Василев връчи поздравителен адрес от името на Управителния съвет на Съюза на българските писатели на Д-р Данева и поздрави и двамата юбиляри за дългогодишната им и вдъхновена творческа дейност.

Вечерта беше богата на вълнуващи срещи, разговори, емоции. Своеобразна пъстрота внесоха изпълненията на децата от детска секция към клуб „Традиция“ Нова Загора“, възпитаниците на Школа по изкуствата „Илия Аврамов“ към НЧ „Д. П. Сивков – 1870“ и Театрално-танцова формация „Искрици“ към НЧ „Напредък – 2001“.

Д-р Стефка Данева се дипломира като педиатър в Медицинска академия , гр. София и работи като такъв през целия си професионален стаж. Тя е най-усмихнатата детска лекарка. В свободното си време посяга към четката и перото. Позната е на поколения новозагорски деца със своите пъстри книжки с детски стихове. Пише поезия и проза и за възрастни.

Димитър Генчев е новозагорски публицист, поет и писател, възпитаник на гимназия „Христо Ботев”, завършил е висше юридическо образование в СУ „Климент Охридски”. От 1978 г. работи като прокурор, от 2001 е във Висша касационна прокуратура. Публикувал е статии в научни издания, както и публицистика и стихове в централния и местния печат. Автор е на няколко стихосбирките и сборник с публицистика и критика.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев