Община Сливен
Областна администрация Сливен

Делегация от Сливен посети побратимения Печ в Унгария за празника на града

pe4
05.09.2022 / 14:42

Делегация от Сливен се завърна от побратимения унгарски град Печ. Там делегатите бяха на посещение по случай празника на града. Сред тях бяха общинските съветници Веселина Тонева, която е и зам.-председател на местния парламент и председателят на Постоянната комисия по европейска интеграция, международно сътрудничество и партньорски инициативи - д-р Иван Данчев. Те бяха посрещнати от кмета на унгарския град – Атила Петерфи и заедно с неговия екип и жители на Печ се включиха в празничните чествания. В опознавателната среща фокус на разговорите бяха задълбочаване на отношенията в различни сфери между двете страни. Особено внимание бе обърнато на образованието и културния ученически обмен, както и оказване на подкрепа на даровити деца и хора на изкуството.

 

Гостите посетиха и местната библиотека, където се срещнаха с директора й Тамаш Мислер. В началото на месец май тази година Мислер, заедно с Тамаш Хорват – председател на комисията по култура към Общински съвет и на Културен център от Печ, бяха на посещение в града под Сините камъни. Посрещнаха ги кметът Стефан Радев, председателят на местния парламент Димитър Митев и общински съветници. Тамаш Мислер и Тамаш Хорват бяха и специални гости на тазгодишното издание на Националния фестивал на детската книга. Сливенската делегация посети военното гробище в Харкан, в което са погребани български военнослужещи в битките при Драва по време на Втората световна война. В памет на загиналите те поднесоха цветя на признателност. Има сведения, че сред намерилите вечен покой в Харкан, има и жители на Сливенския край.

 

Преди да отпътуват за България гостите благодариха за гостоприемството и топлото отношение и на свой ред отправиха покана към домакините да се присъединят към честванията за празника на Сливен – Димитровден.

 

Връзките между Сливен и Печ датират още от 1969 г. Договорът за сътрудничество е подновен през май, 2001 г., а в края на 2002 г., е приета Програма за съвместна работа за 2003 г. Заради богатото си културно-историческо наследство, Печ е обявен за град-музей и е под закрилата на ЮНЕСКО. Печ е сред основателите на Международната организация за съхраняване и опазване паметниците на културата АВЕК. През 2010 г. той е обявен за Европейска столица на културата.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев