Община Сливен
Областна администрация Сливен

ДО ДЕСЕТ ДНИ ЗАДЪСТВАНИЯТА НА КРЪСТОВИЩЕТО „РОЗОВА ГРАДИНА“ ЩЕ БЪДАТ ПРЕОДОЛЕНИ

vik27
27.05.2022 / 11:58

До 10 дни ще бъде отворен лъчът, който затруднява движението на кръговото кръстовище „Розова градина“ откъм бул. „Христо Ботев, каза Петър Михайлов, ръководител на строителната група на фирмата, която полага новата ВиК мрежа на Сливен по европейски проект. Обещанието бе дадено на седмичната работна среща във „ВиК“-Сливен, на която присъстваха зам.-кметът Камен Костов и управителят на ВиК-Сливен инж. Севдалин Рашев. Строителите ще изместят дейностите по полагане на новите канализационни тръби в посока Новоселски мост, между улиците „Щросмайер“ и „Дибич Забалкански“.

Възстановяването на уличната настилка, нарушена от дейностите по проекта, ще започне през юни, приоритетно в района на бул. „Панайот Хитов“ и в Промишлената зона, каза Петър Михайлов. Той припомни, че фирмата строител уведомява предварително общината преди да започне работа на нов участък от пътната мрежа. За спирането на водата за целите на реконструкцията на водната мрежа, на своя сайт съобщава редовно и водното дружество. В началото на следващата седмица, „ВиК-Сливен“ ще започне възстановяване на асфалтовата настилка, нарушена заради аварийни дейности, от ключовите кръстовища в областния град.

Фирмата изпълнител припомня, че по проекта за реконструкция и модернизация на ВиК мрежата на Сливен е планирано водопроводи да се подменят по бул. „Панайот Хитов“, бул. „Цар Симеон“, кв. „Даме Груев“ в района на бл.23, кв. „Клуцохор“ по ул. „Патриарх Евтимий“ и кв. „Нова село“ по ул. „Жельо войвода“. По-сложната работа по прокарване на нова канализация се извършва по бул. „Христо Ботев“ в момента.

Изградени са 12 км от планираните 23 км водопреносна мрежа. Три километра канализационна мрежа е изградена главно по бул. „Христо Ботев“. До момента са извършени повече от 50 процента от дейностите по проекта, януари 2023 г. е срокът за завършването им.

По проекта на „ВиК-Сливен“ за Доизграждане и рехабилитация на водоснабдителната и канализационната инфраструктура на Сливен и Нова Загора, в района на пречиствателната станция за питейни води, се строи Напорен резервоар – едно изключително голямо съоръжение с размери по-големи от футболно игрище, което ще разпределя водните количества и което е основна част от водоснабдяването на областния град. Работи се по неговата строителна конструкция, бетонните стени на съоръжението са вече изградени. На Напорния резервоар, който е в основата на новата схема за водоснабдяването на Сливен, строителите ще работят до септември.

Предстои работа по смяната на оборудването на водоемите за висока и средна зона на Сливен. Ще бъдат подменени спирателни кранове, тръбни връзки и прочие техническо обзавеждане и екипировка на водоемите. При ремонта на водоема за средна зона от 12 000 куб.м, спиране на водата няма да има. Съществува възможност за спиране на язовира и пускане на помпените станции на р. Тунджа. За сведение на гражданите, спиране но водата ще има при подмяната на оборудването на водоема за висока зона от 5000 куб.м. Ще бъде прекъснато водоснабдяването в рамките на един ден в северната част на града, за кварталите Клуцохор, Комлука, Нова село, Българка, Сини камъни и Дружба. За затрудненията за гражданите ще се съобщи три дни по-рано в сайта на ВиК. Водното дружество се извинява на потребителите за предстоящото неудобството.

Най-проблемно според фирмата изпълнител ще бъде разкопаването в района на Дамарския мост. По този тежък участък работата предстои, особено трудни ще са дейностите при пресичането на река Асеновска.

Работата по модернизацията на пречиствателните станции за отпадъчни води в Сливен и Нова Загора върви без проблеми и в предвидените срокове. Проблеми създава изграждането на канализацията на кв. „Речица“, поради разположените в непосредствена близост водопроводи, които се налага непрекъснато да се поправят. Поради обжалване на обществената поръчка, изоставане по проектните дейности има при довеждащия от яз. „Асеновец“ водопровод, по който в момента работят проектанти. Все още са в ход и отчуждителни процедури по над 7-километровото трасе. Управителят на „ВиК-Сливен“ инж. Рашев каза, че при голяма мобилизация на силите, срокът, който е декември 2023 година, може да бъде спазен.

Както отбеляза и зам.-кметът Камен Костов, извършваните по проекта дейности са мащабни, периодът на строителството – дълъг, но в центъра на вниманието е обществената полза. Голямата цел на проекта е обновяване на водопроводната и канализационната система на Сливен, подобряване качеството на водата и намаляване на загубите по остарялата водопреносна система.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев