Община Сливен
Областна администрация Сливен

Предизвикателство, пред което сме изправени, е да се появят предприемачи

05.11.2021 / 14:34

Д-р Събина Петканска е в БСП от 1995 г., когато е едва 19-годишна. Бивш общински съветник, кандидат за депутат по време на последните парламентарни избори, на които бе втора и се представи достойно. На извънредния вот, който ще се проведе на 14.11.21г, е втора в листата.

 

Завършила е езиковата гимназия в Сливен с отличие. Добър и уважаван лекар е не само в Сливен, но в целия регион. Има специалности по коремна, обща и детска хирургия, както и магистърска степен по „Здравен мениджмънт“. Към настоящия момент работи в ДКЦ 1 и в частната болница „Амброаз Паре“. Семейна, с две деца.

 

❓Д-р Петканска, реално, Вие сте в политиката от 26 години. Какви промени Ви направиха впечатление през този период по отношение на националната и на местната политики, на обществения живот, на социалните потребности и на икономическото развитие?

 

– През визирания период от време в България се случиха много положителни неща, като най-важните от тях са:

 

1/➡️ Въвеждането на валутния борд, с което се прекрати влиянието на политиците върху паричната и банковата система в България и се постигна стабилност на лева и на цялата парична система. Инфлацията беше овладяна.

 

2/➡️ Членството на България в ЕС и НАТО, с произтичащите последици от това, като синхронизиране на нашето законодателство с европейското, свободното движение на стоки и хора, европейските програми за подпомагане на различни сфери, гарантиране на националната сигурност… Което доведе до покачване стандарта на живот, увеличаване на брутния вътрешен продукт на България с три пъти в сравнение с нивата преди да сме членове на ЕС .

 

3/➡️ Стъпките на България за присъединяване към еврозоната.

 

4/ ➡️Усилията за присъединяването ни към Шенгенското пространство.

 

Но, за съжаление, през изминалия период в България се наблюдават и много негативни тенденции.

 

1/ Най-голямата слабост в развитието на България е

 

⛔отрицателният естествен прираст, намаляването на населението ни с 2 милиона за 30 години, обезлюдяването на селата, намаляването на малките и средните по големина градове. А за изминалата година има данни, че и София е с намаляващо население. Това е демографска катастрофа, за която не само не се вземат мерки, но дори няма сериозни дискусии между политическите партии.

 

2/ ⛔Слабостите в образованието, където направеното донесе повече вреди.

 

3/⛔ Недовършената реформа в здравеопазването и нуждата от довършването й.

 

4/ ⛔Слабостите в социалното осигуряване и липсата на ясна и предвидима социална система и защита.

 

5/⛔ Слабостите в съдебната система, усещането за липса на справедливост и сигурност. Което е основната причина за ширещата се битова и организирана престъпност, и корупцията, за липсата на чуждестранни и вътрешни инвестиции. Липсата на справедливост и сигурност кара предприемчивите хора да не правят бизнес, а да спестяват, подтиква много хора да емигрират, вместо да се развиват в България.

 

6/ ⛔Липсата на финансова самостоятелност на Общините.

 

7/⛔ Слаби усилия на община Сливен за привличане на инвестиции чрез различни облекчения за инвеститорите, за увеличаване на брутния продукт на общината.

 

❓Какво Ви мотивира да се кандидатирате за народен представител?

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев