Община Сливен
Областна администрация Сливен

За болничните легла и наказанията

28.10.2020 / 14:34

Към 28 октомври в област Сливен разполага със 115 легла за пациенти с COVID –19, от които 32 са за триаж на пациентите и 83 – за лечение на коронавирусни инфекции. Тези легла са разкрити в пет болнични заведения и са обезпечени с медицински персонал. Незаети към момента са 8 триажни легла и 29 COVID-легла, съобщи областният управител Чавдар Божурски на пресконференция по повод готовността на здравната система в областта да реагира при евентуално увеличение на заболяемостта.

 

 

 

От началото на епидемичната обстановка на първа линия сред болниците са областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, в която към момента от 58 легла за триаж и за лечение са свободни 9, и МБАЛ – Сливен към ВМА, в която от 25 легла свободните са 8. От разкритите 5 триажни легла в частната болница „Царица Йоанна“ към момента заетите са три.

 

Преди дни общинската болница в Нова Загора, освен с четири триажни, разполага и с 9 легла за лечение. От тях свободни са 6. В частната болница „Хаджи Димитър“ в Сливен има 6 свободни триажни легла и двама пациенти в отделението за коронавирусни инфекции с общо 8 легла. Водят се разговори за разкриването на още 10 легла. „Чрез РЗИ се обсъждат възможностите за предоставянето на болнични легла в държавната болница за рехабилитация в Котел и останалите две частни болници в Сливен – „Амброаз Паре“ и „Ева“, уточни областният управител. Всички лечебни заведения от болничната помощ са обхванати за осигуряване на лечение на пациентите, които се нуждаят от хоспитализация в условията на епидемия.

 

 

 

От началото на епидемичната обстановка в областта се извършва контрол за спазване на актуалните противоепидемични мерки. От 15 октомври започнаха засилени проверки по указания на областния управител Чавдар Божурски, като някои от тях се извършват и съвместно от представителите на контролните органи – РЗИ, ОД на МВР, Областната дирекция „Безопасност на храните“ и Дирекция „Инспекция по труда“. От 15 октомври до 27 октомври, включително, са осъществени над 600 проверки, една трета от които – съвместни. Посетени са обществени места в закрити площи, магазини, предприятия, детски градини, ученически столове, обществен транспорт, места за хранене, кафенета, питейни заведения, нощни увеселителни заведения. Издадени са 230 акта за неносене на предпазни маски, над 30 предупредителни протокола за спазване на мерките, издадени са десетки предписания. Най-често установяваните пропуски са за използване на дезинфектанти, които не са в списъка на указаните от Министерството на здравеопазването, за неправилно носене на маски или за административни пропуски.

 

Работодателите в областта са актуализирали оценката си за риска на работното място, като са включили в нея и новия фактор – разпространението на коронавируса. Провеждат се инструктажи на персонала, вземат се мерки за физическа дистанция, осигурени са лични предпазни средства и дезинфектанти. Засега нарушенията в предприятията са единични.

 

 

 

От началото на епидемичната обстановка до момента от ОД на МВР са издадени над 1100 акта и съответните наказателни постановления към тях. В Сливен наказателните постановления са 783, Нова Загора - 85, Котел - 213 и Твърдица - 60. Само 7 наказателни постановления са обжалвани пред съда, като за едно е потвърдено, а за останалите се чака съдебно решение.

 

От извършените до момента проверки могат да се направят няколко извода. Първият е, че те имат дисциплиниращ ефект, особено като се има предвид размера на финансовата санкция. Второ, повечето граждани спазват мерките. По мнение на здравните инспектори обаче, личната отговорност за спазването на мерките е от съществено значение. Формалното им съблюдаване също предизвиква риск, като неправилното носене на предпазни маски, например.

 

Риск остава и струпването на хора. От институциите и обектите, които предоставят услуги, се очаква още по-голям контрол за осигуряване на физическа дистанция, използване на предпазни маски, задължително използване на дезинфектант на входа. Очаква се по-строг контрол и в автобусите, особено в маршрутите от Сливен към малките населени места.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев