Община Сливен
Областна администрация Сливен

Клиничната лаборатория в МБАЛ „Д-р Иван Селимински‘’ Сливен разширява обема на изследванията си

01.07.2020 / 13:39

Клиничната лаборатория към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен от няколко дни разполага с още един Имунологичен анализатор CL-1200i - имунологична тестова система, която използва тестове за инвитро диагностика - тироидна функция(тироидни хормони), полова функция (полови хормони), сърдечно-съдови маркери, диабет, анемия, туморни маркери, витамини. Апаратът има широки възможности и позволява въвеждане и на други нови тестове.

 

Използваната технология е хемилуминисценция, която е един от най-чувствителните методи за определяне на високоспециализираните показатели. Това е вторият такъв апарат за лабораторията, което позволява да се разшири обема на работа, като се включват значителен брой нови тестове:

 

-FT3 тироидна функция

 

-ЧХГ: изследване за бременност

-insulin(диабет)

 

-SCCA(маркер за шийката на матка)

 

-BNP(сърдечна съдова система)

 

-Витамин Д

 

-Вит.Б12

 

„Това ще позволи постигането на своевременна диагностика и прецизна терапия. Резултатите се получават същия ден, което е голямо облекчение за лекари и пациенти,не се налага да пътуват до други населени места, за да направят съответните изследвания, каза началникът на лабораторията д-р Г. Бакърджиева.

 

Клиничната лаборатория към МБАЛ „Д-р Иван Селимински‘’-Сливен е единствената в областта, в която лекари и инженер-химици се грижат за качеството на резултатите. Лабораторията е трето ниво на компетентност по Стандарта за Клинична Лаборатория и е база за обучение. От тук преминават лекари-специализанти, завършили медицина, специализиращи „клинична лаборатория“, завършили обучението си лаборанти, както и бъдещите медицински сестри и акушерки, които се обучават в медицинския филиал на Варненския медицински университет в Сливен. В момента в клиничната лаборатория специализират двама млади лекари.

 

Лабораторията разполага с висок клас апаратура за широк спектър изследвания. В нея работят 25 човека – лекари с призната специалност "Клинична лаборатория", лекари специализанти, инженер-химици, медицински лаборанти и санитари. Те осигуряват 24-часово обслужване на пациентите на болницата и граждани, на които се налага извършване на определено изследване. Лабораторията е единствената в областта, която обслужва спешните случаи. Всички апарати са дублирани, което осигурява непрекъснат процес на работа,качество, контрол, възпроизводимост на резултатите.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев