Община Сливен
Областна администрация Сливен

ИНТЕРЕСНА ЮЛСКА ПРОГРАМА НА СЛИВЕНСКИЯ ТЕАТЪР

scena
30.06.2020 / 14:56

Театрална ваканция през юли няма да има. Срещите на театъра с публиката продължават. Девет театрални представления ще се играят в гимназиалния двор от 4 до 30 юли. Три от тях бяха включени и в юнската театрална програма на открито. Възрастната публика се радва на стендъп комедията „Концерт за френски ключ и маските на Мелпомена“ и „Епопея на забравените“, а децата – на „Най-усмихнатия подарък“ по Джани Родари. Актьорите Августин Демерджиев и Димитър Марков успяха да завърнат към театъра публиката, уморена от извънредни положения и ситуации. Тези представления ще се играят отново през юли, като за Маските на Мелпомена са запазени датите 9 и 30 юни, а актьорите ще очакват публиката в двора на гимназията от 20,30 часа. В същия час, но на 7 юни, там ще чака своята публика и моноспектакълът на Димитър Марков „Епопея на забравените“, който продължава да поставя на изпитание родолюбивите чувства на отзивчивата публика.

„Най-усмихнатият подарък“ ще донесе радост на децата в училищния двор от 11 ч. на 4 и 18 юни, като театралното ръководство предвидливо е избрало за тях и родителите им съботните дни.

Трите нови представления в театралния афиш през юли са камерни постановки от тежката артилерия на театъра – и трите са оценени високо от театралната общност у нас и в чужбина, носители са на отличия и на зрителско одобрение.

Занимателното приключение в полето на Елинпелиновия свят, озаглавено „Изкушение“ и създадено от режисьора Добромир Цветков, публиката може да види на открито на 16 юни от 20,30 часа, когато за нея ще играят артистите Николина Велчева, Димитър Марков, Димитър Костадинов, Августин Демерджиев и Михаил Илийков. Спектакълът, който с пародийни средства води сериозен разговор за характера и психологията на българина, независимо от времето, в което той е живял под българското небе, години наред се радва на много добър прием от всички възрасти и всеки сезон удължава живота си в театралния афиш.

Спектакълът на режисьора Петър Денчев, който вече е част от екипа на Драматичния театър, бе селектиран за участие на престижвия 19-ти Международен театрален фестивал" СЛАВИЯ 2020 " в Белград, Сърбия. „Козметика на врага“ се завърна у нас със статуетка за отлично представяне и оригинален прочит на текста на френската писателка Амели Нотомб. Актьорите Ивайло Гандев, Димитър Марков и Самуела-Ивана Церовска ще очакват публиката на Сливен в 20,30 ч. на 21 юли. Мястото на срещата е известно – дворът на гимназиите Чинтулов, Захари Стоянов и акад. Неделчев. Психологическата драма е облечена в любопитен криминален сюжет, а скритите тайни на подсъзнанието публиката може да успее да разгадае в уречения ден и час.

Съдбата на Семьон – невръстният мъдър страдалец от незнаен земен край, публиката ще види на същото място два дни по-късно. Покъртителният разказ на Андрей Платонов, пресъздаден от режисьора Ивайло Гандев по произведенията „Семьон“ и „Осминка“, е голямо творческо изпитание за актьора Димитър Марков, с което той се справя блестящо. Сливенският моноспектакъл по Платонов гостува на Международните театрални фестивали „Платонов“ във Воронеж и „Монокъл“ в Санкт Петербург. От Петербург екипът се завърна отличен и окрилен от ласкави оценки. Една история за любов, саможертва и за силата на Доброто у човека, когато той живее в името на другия ще видим от 20,30 ч. на 23 юли.

Юли обещава повече слънце и по-малко дъжд от предшественика си юни. Въпреки това, театралното ръководство оставя в сила резервния вариант: при дъжд представленията ще се играят в същия ден и час, в театралното фоайе. Маските са задължителни, дистанцията и дезинфекцията – осигурени.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев