Община Сливен
Областна администрация Сливен

Какво се гори в ТЕЦ Сливен?

16.01.2020 / 12:56

Според експерти вредните емисии при горенето на RDF са по-малко, отколкото емисиите, които се отделят при горене на въглища. В две топлоцентрали, както и в циментовите заводи в страната, се горят RDF отпадъци, тоест твърдо гориво, получено от отпадъци, известно и като модифицирано гориво.

Разрешителни за горене на RDF имат топлофикациите в Бобов дол и Сливен. В ТЕЦ Сливен се горят чрез модерна инсталация по 300-400 тона RDF на месец. Според специалисти при горенето си тези отпадъци отделят по-малко вредни емисии от замърсяването, което причиняват горенето на въглища.

На месец в ТЕЦ Сливен се горят по 300-400 тона RDF, каза председателят на съвета на директорите на топлоцентралите в Бургас и Сливен Ангел Ангелов. “ТЕЦ Сливен гори 700 тона на ден въглища и 20 тона на ден RDF“, посочи той пред БНР.

Ангел Ангелов определи като спекулации информациите, че при горенето на RDF отпадъци се отделят опасни за здравето на хората флорани и диоксини.

“Флорани и диоксини се отделят при изгарянето на RDF на ниски температури. Когато температурите са над 850, например в Сливен се горят на между 1000 – 1100 градуса, тогава всичко се разгражда и ги няма тези замърсители“.

В ТЕЦ Сливен се горят основно отпадъци от депото в Ямбол. Преди близо година там са внесени за горене и отпадъци от Италия. RDF внасят и всички държави в Европа, които имат изградени модерни инсталации за горене на битовите отпадъци, каза още Ангел Ангелов. /Сливенинфо/

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев