Община Сливен
Областна администрация Сливен

Млади родители от Сливен: Тревожим се за сигурността на децата си

20.10.2019 / 19:43

„Тревожим се най-вече за сигурността на децата ни. Потокът от автомобили в града е голям, но маркировката и знаците са занемарени, проблеми с видимостта създават и непочистените храсти покрай платната. Не са безопасни и тротоарите. От двете страни на ул. „Раковска“ е толкова тясно, че ако две деца се движат заедно едното винаги е на платното. Общината трябва да организира регулировчици покрай училищата, както се прави на много други места. Да се правят цялостни ремонти на тротоарите, за да се движим нормално с количките. Спираме по уличните платна с колите, за да си вадим количките, защото паркинги няма.“

Това са част от въпросите, за чието решение ще настояват пред следващия кмет родителите от Сливен. Днес те обсъдиха своите искания и срещнаха подкрепата на кандидата за кмет от БСП Кольо Милев.

„Проблемът с безопасността е много остър и за съжаление е сигнал, че в Сливен няма елементарен ред. Не е нормално да няма заместник – кмет по строителството, да няма и отговорен за транспорта в общината! В нашия мандат имаше екип и благодарение на екипната работа се свършиха много неща - монтирахме 158 камери за видеонаблюдение, сложени бяха 200 предпазни парапети в учлища и детски градини, подменяхме пътна маркировка и знаци. Сега с една синя зона се създаде такъв хаос и напрежение, каквито няма по другите градове. Не може да заложиш такъв широк обхват на зоната, без да подсигуриш паркингите. Абсурдно е зона да има покрай болниците. Решението е друго - изграждане на алтернативни паркинги, в които да може да се спре безплатно за ограничено време и чак тогава да се пуска зоната отново“, заяви Милев. За него липсата на координация личи и при още една несправедливост в общината, заради която учениците от 1 до 7 клас нямат право на преференции за пътуване с градски транспорт и плащат наравно с възрастните.

„Социалната община се грижи за всички хора, не само за социално слабите. Община Сливен в момента не е социална. Увеличиха данъците, вдигнаха се таксите за детските градини от 35 на 45 лева, но подобри ли се качеството? Ще ревизираме тези такси и ще въведем и безплатни ясли за семействата с повече от едно дете“, каза Кольо Милев. Той припомни предложението на БСП за отпускане на финансова помощ за раждане на второ и трето дете, чиито родители са социално и здравноосигурени, което така и не беше прието в този мандат. „Тази помощ ще бъде реализирана през следващите години, заедно с общински Фонд за млади предприемачи и много по-активна общинска жилищна политика за младите хора“, посочи Милев.

Друг въпрос, който вълнуваше майките, е качеството на плодовете, които получават децата им по програмите за безплатен плод. „За какво трябва да се дават пари за нещо, което отива на боклука, пък били те и европейски пари“, питат те. В общината имало сигнали, но отговорът бил, че такива са били европейските плодове. Майките не одобряват и пасивността на администрацията по отношение на организирането на занимания за деца през ваканциите. „Принудени сме да плащаме по 300 лева на частни фирми, щом искат да задържат младите хора в общината да се организират поне почасови занимания през ваканциите.“

Кандидатът за кмет Кольо Милев предложи на майките да създадат инициативна група, която в следващия мандат да работи тясно с общинската администрация. „Искам връщането на диалога, хората не трябва да бъдат опонент, а партньор в управлението на общината.“, каза той.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев