Община Сливен
Областна администрация Сливен

Спортните клубове в Сливен страдат

12.10.2019 / 17:02

Спортните клубове в Сливен са доведени дотам, че да се борят за оцеляване, а ние искаме от тях да се борят за спортни постижения. Как да стане това? Средствата, които отделя общината са крайно недостатъчни, ученическите и спортните игри в общината западат, условията в залите не са добри, няма пари за медицински прегледи, родителите са принудени да дофинансират клубовете, в които тренират децата им, като плащат пътувания и екипи. Нямаме многофункционална зала за големи състезания и не може приоритетите за спорта да се изчерпват само със скално катерене, алпинизъм и топлоизолацията на една зала. Това са част от проблемите, които бяха обсъждани по време на срещата на представителите на спортните клубове в Сливен с кандидата за кмет ген. Кольо Милев и кандидатите за съветници Деян Дечев, Стефан Щилиянов, Стефка Шевкенова и Иван Фарашев .

„Общинската наредба, която определя финансирането на спорта в общината е рестриктивна и трябва да се промени още до края на тази година. Нашата цел е клубовете да постигат резултати, а това може да стане с увеличаването на парите за спорт, с механизми за допълнително стимулиране на онези клубове, които постигат резултати, с ангажимент комуналните разходи на спортната база също да са грижа на общината, да се отпускат пари и за прегледи и за насърчаване на ученическия спорт“, посочи Милев.

В следващия мандат БСП ще предложи три пъти да се увеличат средствата за спорт. „От всички областни центрове Сливен отделя най-малко пари за спорт – едва 0,2% от бюджета на общината отиват за развитие на тази дейност. В продължение на три години от 2016 г. се отпускаха по 200 000 лева, а последната година се гласуваха още 50 000 лева. Това е крайно недостатъчно и резултатите се виждат. Следващата година е олимпийиска и състезатели като Радослава Мавродиева, Ивайло Иванов, Кристиян Димитров, Божидар Андреев, Даниела Пандова, Момчил Караилиев имат потенциал да вземат квоти за участие в игрите в Токио. За тях трябва да има средства за подготовка и да се мисли отсега“ коментира кандидатът за общински съветник Деян Дечев.

На срещата в зала „Май“ в петък присъстваха спортни деятели от Сливен, представители на АСК „Бокс“ АСК „Спорт Сливен“, АСК „Булсим Сливен“, Клуб по спортни танци, Областния клуб „Спорт за учащи“, треньори и учители от Сливен, които поставиха много проблеми.

В двора на V-то училище има много дупки, в 11- то ОУ има 200-метрова писта в окаяно състояние, която плаче за настилка.

„С финансирането да се мотивиря самите клубове да постигат резултати, не родителите да покриват разходите за транспорт и екипи. Няма желание за смислено финансиране на спротните клубове. Сливенски кадри трупат медали и постижения като се състезават за отбори извън града. Дали сме състезатели наа баскетболния клуб в Монтана и се чудя с какво Монтана са по – добри от нас?“ попита Диан Баев.

Според Красимир Кръстев – общински съветник и член на Комисията за децата, младежта и спорта трябва да се увеличат парите за ученически игри заради важната превантивна роля, която има спортът. По думите му общинската комисия за децата, младежта и спрота има глас само за едва 20% от средствата за спорт, които отделя община Сливен.

„Ние си мъчим спортистите. Поне един ъгъл да ни бяха отделили да нахвърляме едни възглавници, а не да тренираме по дворовете“, смята и Щилиян Кабранов, който повече от 35 години тренира младите надежди по бокс в Града на Стоте войводи.

„Клубът по лека атлетика имат проблеми и са поискали поставянето на една оградна мрежа, но дори и това не е е направено, коментира и Стефан Щилиянов от листата на БСП.

„Не може община като Сливен да няма многофункционална спортна зала за състезания и големи събития. Сливен е дал световни и олимпийски шампиони, а съществуващите зали стават само за тренировки, но не и за големи състезания. Важно е общината да подкрепя и традиционните си спортове като колоездене, бокс, борба, волейбол, баскетбол, футбол, лека атлетика, джудо, самбо, спортни танци, вдигане на тежести, мотокрос, за който има и най-хубавата писта на „Бършен“. Аматьорският футбол също не се развива добре. Имаме само 5 отбора, а поне 11 могат да се включат и да се правят добри първенства с участието на Ковачите, Бяла, Градско, Желю войвода, Самуилово и Тополчане“, смята Миле

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев