Община Сливен
Областна администрация Сливен

Кметът настоява за по-голяма публичност при поемане на заем за ремонт на лифта

24.08.2019 / 10:04

Публично обсъждане на намерение за поемане на дългосрочен общински дълг се проведе днес. Заместник-кметът по икономическо развитие Стоян Марков запозна присъстващите с подробностите по проекта и необходимостта от поемане на задължението. Средствата ще се използват за реализация на „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в община Сливен“, като 70 процента от сумата ще бъде за ремонт на лифта. Марков допълни, че проектът предвижда и реализирането на дейности в обекти с национално значение, както и инфраструктурата около тях - къщите-музеи на Хаджи Димитър и Добри Чинтулов, на Сливенския бит, Първата текстилна фабрика, тракийската гробница край село Калояново и историческото място Кушбунар на Карандила.

„Основната ни амбиция е да използваме голяма част от сумата за основен ремонт на лифта, сградите и съоръженията на лифтените станции, което не е правено досега от неговото създаване. Този въпрос е важен и касае дългосрочните интереси на община Сливен. Въпреки, че финансите са специализирана тема, ми се иска повече хора да се включват в обсъждането и да чуем тяхното мнение“, каза кметът. Той отправя покана към гражданите, които не успяха да се включат днес, да заповядат на 13 септември от 17 часа в зала „Май“. Кметът очаква по-широко представителство на сливенската общественост, за да може повече хора да изкажат своето мнение.

По време на днешната среща той заяви, че проекти като този предвиждат и финансово участие на община Сливен чрез заем от Фонда на фондовете, който е и основен разглеждащ орган на инвестиционните проекти.

„Колкото по-голямо е финансовото ни включване в това инвестиционно намерение, толкова по-големи са ни шансовете за одобрение“, посочи още кметът. Той подчерта, че условията по кредита са много добри. Размерът е до 3 милиона лева, със срок за погасяване над 15 години. Гратисният период е 3 години, а очакваната лихва е около 1,5 процента.

Мотивирани предложения и коментари продължават да се приемат на ел. поща: zamkmet_ir@sliven.bg или в деловодството на Община Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев