Община Сливен
Областна администрация Сливен

Гарбис Папазян беше истински пример за родолюбие и хуманност!

Гарбис Папазян
26.06.2019 / 14:49

Големият дарител на Сливен Гарбис Папазян е починал във Виена на 25 юни на 98-годишна възраст, съобщиха негови приятели и съмишленици. Днес кметът Стефан Радев изпрати съболезнователен адрес до Арменската църковна община в австрийската столица и до Българския изследователски институт – клуб „Приятели на Витгенщайн“ в Австрия.

В писмото си кметът изразява съболезнования по повод кончината на родолюбеца, съгражданина и останал до последния си час голям приятел на Сливен - Гарбис Папазян.

„Той ще остане в паметта на поколенията като пример за истинско родолюбие и хуманност. Напусна ни една уникална личност, отдала целия си съзнателен живот на благородни каузи, в името на родния град Сливен и на страната си. Името на Гарбис Папазян е символ на добротворчеството и дарителството. Поклон пред светлата му памет!“

Гарбис Папазян е роден през 1920 г. в Сливен. След завършване на гимназия в родния си град през 1940 г., той заминава за Виена, където завършва индустриална химия. Остава в Австрия, където се занимава с търговия. Първото си дарение за Сливен прави през 1960 г. - играчки за детските градини. През 1978 г. дарява старинна цигулка “Рупрехт”, на която свири талантлив цигулар от Сливен. Година по-късно Гарбис подарява на града ретранслатор за втора програма на БНТ, а след това финансира построяването и обзавеждането на детска градина, която днес носи името на неговите родители “Виржин и Хаик Папазян”. Дарява още 10 000 долара за строителството на новия театър, отпуска средства за ремонт на арменски параклис, за фонд „13 века България“, за детски градини, за Старческия дом. Последното дарение на Папазян е парцел от 451 кв. м в София, подарен на общината.

Гарбис Папазян е почетен гражданин на община Сливен. Той е първият носител на почетния знак на Общинския съвет “За граждански принос”. Носител на “Народен орден на труда” – златен и на орден “Народна република България”- I степен. Награден е с паметен медал “Иван Вазов” и с грамота като доайен на българската общност във Виена. Негова е заслугата за закупуването от държавата на сграда в центъра на австрийската столица и превръщането й в културен дом към българското посолство. Гарбис Папазян има принос за развитието на търговска дейност между България и страни от цяла Европа.

Поклон пред светлата му памет!

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев