Община Сливен
Областна администрация Сливен

ХIV Фолклорен събор „Кермен 2019“

05.05.2019 / 08:18

Община Сливен, кметството в град Кермен и НЧ „Пробуда 1906” организираха XIV Фолклорен събор „Кермен 2019“. Кметът на Сливен Стефан Радев поздрави всички участници и им пожела успех.

 

„Щастлив съм, че и днес можем да открием фолклорния събор в Кермен, защото това, което сме ние и което ни прави българи, са нашите традиции, обичаи и история. Затова е важно всички ние не само да се наслаждаваме на хубавия български фолклор, но и да го предаваме на поколенията, които идват след нас. Радвам се, че виждам толкова млади хора и толкова млади изпълнители. Това показва, че имаме бъдеще като град, като община, като държава и като народ. Пожелавам на всички участници успех, на журито приятна и ползотворна работа, а на всички гости на събора много приятни мигове с българския фолклор. На добър час!“, каза в приветствието си Радев.

 

Кметът на Кермен Живко Жечев от своя страна също поздрави участниците и благодари за подкрепата на община Сливен.

 

„Искам да благодаря на Община Сливен в лицето на кмета господин Радев за подкрепата и на всички, които помагаха ден и нощ, за да бъде този събор осъществен“, заяви Жечев.

 

Фолклорният събор се организира веднъж на две години. Той се провежда по време на гергьовденските празници, които са със съществено място в календарно-поминъчната дейност.

 

Целта на събитието е утвърждаване традицията в провеждането на фолклорен празник, който да бъде естествено продължение на фолклорните традиции в наше време. С него се провокира и обучението на младите хора в тези традиции, както и утвърждаване на приемствеността между поколенията в усвояването на фолклорната култура като изключително важен момент от националната ни култура.

 

В програмата има два конкурса. Първият е за надсвирване за наградата на името на Досьо Милков. В него участват изпълнители на духови народни инструменти кавал, свирка, дудук, окарина, двоянка, листи, гайда и други, разпределени в три възрастови групи: до 14 години, до 18 и над 18 години.

 

Вторият е конкурс за надиграване за наградата на името на Динко Орсов. В тази част участват индивидуални и двойки изпълнители от страната, разпределени в две възрастови групи: до 16 и над 16 години.

 

Тази година сили в двата конкурса и в събора мерят 27 индивидуални и колективни участници. Те са оценявани от жури с председател Ташо Барулов и членове Станка Иванова – хореограф и Чонка Чалъкова-Кинева. Явилите се изпълнители получиха диплом и паметен знак за участие.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев