Община Сливен
Областна администрация Сливен

Стотици на събора „Герлово пее и танцува“ в Ябланово

снимка от събитието
05.05.2019 / 08:12

„Преди години учителка от основното училище в Ябланово развълнува с признанието си, че има дипломи за висше образование, за две магистратури, но няма да напусне училището и селото в търсене на нови хоризонти. Тя заяви, че е гостувала на близките си в Европа. Но не могла да остане да живее там, защото в големия град нощем не може да види звезди. Тази емоционална изповед е важна, защото същата учителка каза още, че не само нейните близки, но и други жители на селото работят в чужбина. Но винаги се завръщат тук, в най-голямото и най-младото село на Герлово. Заради връзката със земята, природата. Децата. И родината“, с тези думи областният управител на област Сливен Чавдар Божурски се обърна към жителите на котленското село, които за пореден път бяха домакини на събора „Герлово пее и танцува“. „Като представител на държавата искам да ви кажа, че приех поканата да присъствам на събора и съм тук, за да споделим заедно най-хубавите неща от човешкото общуване – песните, танците, традициите и чудесното усещане за общност“, каза още Божурски и пожела на всички здраве, успехи и още много издания на събора.

 

Съборът в Ябланово по традиция се провежда в навечерието на 6 май и е свързан с обичая „хъдърлез“. Тази година селото отново посрещна стотици приятели от герловските населени места в Търговищка и Шуменска област, родственици и гости от страната и чужбина. Събитието стана възможно с помощта на местни спонсори. Бяха осигурени множество развлечения за посетителите, търговия на сувенири, топла храна и напитки. Първи на откритата сцена се изявиха младите танцьорки от самодейния състав към читалище „Възраждане – 1954“ в Ябланово с ръководител Фатме Чобан.

 

Организатори на празника са кметството в Ябланово и община Котел. Кметът на селото Велин Георгиев изрази уважение към местните жители за това, че всеки според възможностите си е спомогнал Ябланово да се утвърди като красиво и модерно българско село. „Нека винаги помним, че то е наша отговорност и наша съдба“, каза Георгиев. Кметът на община Котел Коста Каранашев подчерта, че демокрацията в България е започнала от Ябланово. „За мен Ябланово винаги е било кауза и съм създал концепция за развитие на селото...За мен винаги са били важни хората. Бъдете добри един към друг“, пожела Каранашев и допълни, че добрите отношения правят едно населено място, една страна силни. Той съобщи, че предстои да бъдат направени покрития пазар, както и спортната площадка в Ябланово.

 

Гости на празника бяха народните представители Десислава Танева /ГЕРБ/ и Кольо Милев /БСП/, областният управител на област Търговище Митко Стайков, председателят на общинския съвет в Котел Христина Чолакова, ръководният екип на общината, кметове и общински съветници от областта, кандидати за евродепутати от двете политически партии.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев