Община Сливен
Областна администрация Сливен

Нова постоянна експозиция „Археология“ на Исторически музей-Нова Загора

нзарх
15.03.2024 / 15:10

Над 1000 експоната, голяма част, от които изложени за пръв път, са включени в новата постоянна експозиция „Археология“ на Исторически музей-Нова Загора. В присъствието на кмета на общината Галя Захариева, общински съветници, кметове на населени места, гости от археологически музеи от страната и чужбина и много граждани, тя бе тържествено открита на 14 март.

След водосвет, отслужен от архиерейския наместник Иван Стоянов, към присъстващите се обърна кметът на Община Нова Загора Галя Захариева: „За мен е изключителна чест и отговорност да застана тази вечер пред Вас. Чест и отговорност пред един невероятен екип, екип от граждани на Нова Загора - млади, образовани, търсещи своята професионална реализация така, че да зарадват всеки един от нас. Да накарат всеки един гост на нашия град да ни завиди за това, което имаме и пазим като история, за това, което сме днес като общност и за това, което ще предадем на децата си.“ заяви тя. Г-жа Захариева добави, че заедно с екипа на музея продължават да работят за съхраняването на историческата памет на родния край – вече е започнала работата по нова изнесена експозиция в с. Любенова махала, предстои да започне и възстановяването на Къщата музей „Петко Енев“. Г-жа Екатерина Джумалиева – директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразително изкуство“ в Министерство на културата изрази своето удоволствие да бъде в Нова Загора и да предаде сърдечните поздрави и благодарности за свършената работа. Тя прочете поздравителен адрес от министъра на културата Кръстьо Кръстев, в който той изрази своето убеждение, че новата експозиция „Археология“ заслужава да приема посетители от цял свят.

Тържествената част на събитието бе закрита от директора на Исторически музей - Нова Загора Генчо Димитров, който преди да открие официално новата постоянна изложба „Археология“, благодари с топли думи на кмета Галя Захариева и на цялата общинска администрация, на всички кметове на населени места в новозагорско, на Министерство на културата за подкрепата и приятелството, на рецензентите от Велико Търново и София, на колегите си от Плевен, Поморие, Приморско, Дряново, Твърдица, Стара Загора, Сливен, Казанлък, Ямбол и др., които също присъстваха. Г-н Димитров отправи думи на признателност към колегите си от Япония и Чехия, уважили събитието, както и към археолозите от Македония и Италия, които не можаха да присъстват. Той благодари на всички от малкия, средния и едрия бизнес, на всеки майстор, допринесъл за изложбата, както и на всички присъстващи приятели на Исторически музей - Нова Загора. Накрая, но най-много, благодари поименно и на всеки член на неговия екип и на бившия директор Пейчо Пейчев, който стои в основата на идеята и изготвянето на постоянната експозиция. „На всички тях и на всички Вас ви честитя откриването на новата постоянна експозиция „Археология“ в Исторически музей - Нова Загора- новото бижу на Тракия, перлата на града“., завърши Генчо Димитров, след което покани желаещите да разгледат изложбата.

Новата изложба „Археология“ е подредена в двете големи експозиционни зали на II етаж и представя хилядолетното непрекъснато развитие на Новозагорския край. Изложбата е придружена с модерни киоск системи и с подробни табла с анотации на български и английски език, реконструкции, възстановки, рисунки и непоказани снимки от фонда на музея.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев