Община Сливен
Областна администрация Сливен

Стефан Радев: Георги Данчев е съзидател, градил за поколенията

гд2
15.03.2024 / 13:48

Семейство, близки, приятели и признателни сливналии се събраха днес, за да изразят уважението и признателността си към именития сливенски управник Георги Данчев. Навръх 102-ата годишнина от рождението му в Сливен беше открит мемориал в негова чест. Той се намира на булевард „Георги Данчев“, срещу залата за вдигане на щанги. Идеята за изграждане на паметник е на Ротари клуб-Сливен, със съдействието на Община Сливен и помощта на дарители. В обръщението си към присъстващите на церемонията кметът Стефан Радев нарече Георги Данчев съзидател. Той посочи, че като негови наследници трябва да пазим завещаното и заедно да надграждаме постигнатото.

 

„Неслучайно паметникът на Георги Данчев се намира в близост до един от основните булеварди на Сливен, който носи неговото име. Това показва, че неговите дело и име са надживели времето и са останали като пример за човек, който гради. Георги Данчев е градил за хората, които са живели, които живеят и които ще живеят в Сливен“, каза кметът Радев. Той благодари на Ротари клуб за тази инициатива и за всички онези инициативи, които изграждат и надграждат Сливен.

 

Президентът на Ротари клуб-Сливен Недко Недев обясни, че идеята за паметника е възникнала преди две години. Тогава е започнала и кампания за събиране на средства за неговото изграждане. Проектът на мемориала е одобрен от семейството на Георги Данчев, а негов автор е сливенският творец Кунчо Кунчев. Недев отбеляза, че благодарение на визионерството на Данчев, днес пием вода от язовир „Асеновец“, използваме булеварди и междуселски пътища. Негова е и идеята за въжената линия до Карандила.

 

„Това са все постижения, негово дело, като не мога да изброя всички. Надявам се, че с този паметник ще подсказваме на хората в града, че има с какво да се гордеят, имаме какво да пазим, имаме какво да градим. Трябва да пазим завета на Георги Данчев, за да можем да го мултиплицираме в бъдещето“, каза в словото си Недев.

 

На церемонията присъства и областният управител на Сливен Маринчо Христов.

 

„Георги Данчев е пример за това какви трябва да бъдем днес. Летвата, поставена от него, е висока, но въпреки това няма непостижими неща и ние трябва да се стремим към това. Поздравления на Ротари клуб, на неговите близки, на Общината за този паметник“, посочи Христов.

 

Близка до семейството приятелка описа Георги Данчев като „пословичен работохолик“.

 

„Намираше път към сърцето на всеки. Беше готов винаги да помогне. Духът му беше непримирим по отношение на дълга му като общественик. До полуда обичаше Сливен. Искаше неговият Сливен да се отличава на картата на България“, коментира д-р Анна Коюмджиева, семеен приятел.

Вълнението си не скри и дъщерята на Георги Данчев Антонина Данчева, която присъства на церемонията заедно с внуците му.

 

„Благодаря от името на семейството ни на Ротари клуб, Община Сливен, на скулптура Кунчо Кунчев, на всички дарители и всички, присъстващи, които дойдоха да почетем паметта му. Нека всички обичаме Сливен и сливналии, както ги обичаше той“.

 

В края на церемонията цветя пред новия паметник положиха кметът Стефан Радев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, областният управител Маринчо Христов, Ротари клуб, семейство, близки и признателни граждани.

 

 

 

--

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев