Община Сливен
Областна администрация Сливен

Областният управител Чавдар Божурски свика комисията по безопасност на движението в навечерието на 15 септември

11.09.2024 / 12:55

Заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата се проведе днес в Областна администрация Сливен. То беше председателствано от областния управител Чавдар Божурски, който е председател на комисията. Чрез видеоконферентна връзка участие взе и представител на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

 

„Темата за пътно-транспортният травматизъм и безопасността на движенето става все по-актуална, а статистиката - все по-тревожна“ – подчерта областният управител Чавдар Божурски. Той представи обобщени данни от Министерство на вътрешните работи и Национален статистически институт.

 

Илиян Николов, началник на сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР-Сливен, изнесе актуална информация за пътно-транспортните произшествия в областта през второто тримесечие на 2024 година. От 1 април до 30 юни са регистрирани общо 118 ПТП, като 31 от тях са тежки. Загиналите са 5, а ранените - 35.

 

Акцент в заседанието на комисията бяха превантивните дейности преди началото на новата учебна година на територията на област Сливен. Инспектори на МВР са обходили районите на училищата и са изготвили предписания. Освежена е пътната маркировка около детските и учебните заведения.

 

Предвидени са засилено полицейско присъствие на 16 септември, както и мерки срещу неправилното паркиране около училищата. Полицейски служители ще участват в родителски срещи в началото на учебната година. Основният проблем, за който ще се търси съдействие, е рискът от употребата на индивидуални електрически превозни средства (т. нар. тротинетки) от страна на децата.

 

Представители на общините и Областно пътно управление докладваха за извършените дейности, свързани с пътната безопасност в навечерието на учебната година. Комисар Димитър Кикьов, началник отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР, съобщи, че в област Сливен няма настъпили тежки пътни произшествия, причинени от състоянието на пътната мрежа. Коментирана беше и подготовката на водачите, включително увеличеният брой неграмотни шофьори с издадени извън страната свидетелства за управление.

 

В дневния ред на заседанието на комисията бе включено представяне на книгата „Пътни катастрофи“ на бившия началник на сектор КАТ в Сливен Николай Колев. „Искам да изкажа искрени благодарности на областния управител Чавдар Божурски, с когото доста години работихме заедно. Без неговата инициатива това представяне нямаше да се случи“ – каза Колев. Той съобщи, че средствата от благотворителната продажба на книгата ще се предоставят на семействата на служители на МВР, загинали при изпълнение на служебните си задължения.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев