Община Сливен
Областна администрация Сливен

Среща в община Нова Загора за овладяване на последиците от кризисната ситуация

15.06.2024 / 13:01

От 15:30 ч. в заседателната зала на Общински съвет Нова Загора се проведе среща във връзка с лятната градоносна буря в региона на Нова Загора на 13 юни 2024 г. вечерта. Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и нейният екип посрещнаха министъра на земеделието и храните - Георги Тахов, министъра на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков, изпълнителния директор на изпълнителна Агенция „Борба с градушките” инж. Валери Ценов и областния управител на Област Сливен Чавдар Божурски. В залата присъстваха още директорите на Регионална дирекция „Борба с градушките” – Сливен (РДБГ) – Даниела Мушкова и на Областна дирекция „Земеделие” - Сливен - Тодор Братанов, както и ръководителите и представители на всички регионални и областни институции, имащи отношение към възникналите проблеми и обединени от едно – да реагират бързо, адекватно и ефективно за отстраняване на последствията от природната стихия - РСПБЗН Нова Загора, РУ „Полиция” гр. Нова Загора, ВиК – Сливен“, клон Нова Загора, Дирекция „Социално подпомагане” и др.

Срещата беше открита от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева: „Искам да благодаря на министър Тахов - министър на земеделието и храните, на министър Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията, на премиера г-н Главчев, който лично се ангажира и изпрати министрите на терен да видят какво се случва с овладяване на бедствието в Нова Загора.”

От свикването на Кризисния щаб предната вечер работата по възникналите проблеми не е преставала. Г-жа Захариева благодари на всички институции за добрата комуникация, в резултат на която са задействани всички дейности по овладяване на кризата. Предната вечер само до 22 часа са подадени над 500 сигнала, като до 2:30 – 3 часа най-тежките са овладени.

След опустошителната буря в града и няколко села проходимостта на улиците е затруднена, нанесени са сериозни поражения на общински и жилищни сгради, тежки щети са понесли и посевите със селскостопански култури.

Разчистването започва рано сутринта на 14 юни, въпреки дъжда и продължава с усилени темпове.

„Днес от ранни зори министър – председателят свика щаб, който е за бедствията след градушките, чиято цел е именно да проведем срещи, да се запознаем на място с практическата обстановка и предизвиканите поражения.”, заяви министърът на земеделието и храните Георги Тахов. Всички участници изложиха своето мнение и обсъдиха възникналата ситуация. Конструктивно и в делови тон дадоха яснота относно нормативните уредби, възможностите за получаване на държавно помощи от потърпевшите земеделски производители и помощи от Дирекция „Социално подпомагане” за потърпевшите граждани.

Г-жа Захариева уведоми, че през събота и неделя работата по почистването ще продължи, като отправи апел към гражданите да се включват активно, но и да бъдат внимателни за безопасността и здравето си.

Земеделски производители имаха възможност да отправят въпроси по наболели проблеми, а след като кметът на Община Нова Загора Галя Захариева закри срещата, присъстващите на нея лица от МЗХ, МТС и Агенцията „Борба с градушките” , заедно с общинското ръководство, се отправиха на оглед на терен, за да наблюдават каква е ситуацията на място.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев