Община Сливен
Областна администрация Сливен

Детският панаир се завръща в Сливен за Първи юни

29.05.2024 / 10:43

Куп забавления ще радват малките жители на Сливен на 1 юни, когато международната общност отбелязва Деня на детето. За поредна година Община Сливен и Фондация „Изиарт“ обединяват усилия в организацията за Празника на детето.

 

16 културно-образователни инициативи за малките включва тазгодишното издание на Детски панаир в Сливен. По традиция той ще се проведе пред сградата на Община Сливен. Всички инициативи са с вход свободен.

 

Предвидени са работилници, които ще радват малчуганите през целия ден – от 12 до 20 ч. И тази година фондацията ще предложи специални игри - приложение за мобилни телефони „Музеен детектив“, което може да бъде активирано в пространствата на Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ - Сливен и галерия „Сирак-Скитник“.

 

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени работилници - по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, сапунена работилница, грънчарство, макиаж и др. На откритата сцена пред Общината в 16.30 ч. ще започне представлението на Държавния куклен театър „Костенурката Нурка“. Денят ще предложи още атрактивна детска програма - музикални спектакли, танци и игри за най-малките. Ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, влизайки в ролята на огнеборци.

 

Освен детския панаир Община Сливен ще зарадва малките жители и с надуваеми атракциони – популярни анимационни герои, които ще бъдат разположени на пл. „Хаджи Димитър“ на 31 май и 1 юни.

 

Детски панаир стартира преди дванадесет години с подкрепата на Фондация „Америка за България“ като до момента са реализирани над 50 събития в повече от 15 града в страната. Той е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития в началото на лятото.

 

Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата посредством творчески ателиета както на открито, така и в редица културни институции (музеи и галерии). Проектът не е комерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат напълно безплатно в разнообразните работилници.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев