Община Сливен
Областна администрация Сливен

Община Сливен отново е първенец по общ Рейтинг на прозрачност за 2024 г.

21.05.2024 / 16:06

Община Сливен е на първо място за пореден път по общ рейтинг на активната прозрачност през 2024 г. сред всички 560 институции в България, сред всички административни структури на местно, централно и териториално ниво. Тя отговаря на всички индикатори, заложени в проучването, което й отрежда първото място. Както и миналата година, тя е първенецът на „Картата на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет на общините“ .

 

В тази оспорвана благородна конкуренция класацията сочи, че всички министерства, областни администрации и агенции, остават след сливенската Община.

 

За сравнение - Министерският съвет е на 90-о място, Министерството на иновациите и растежа е на 85 позиция, а Министерството на електронното управление - на 94-о място.

 

 

 

Резултатите от гражданския одит, проведен от Фондация „Програма достъп до информация“, бяха оповестени на национална конференция. Целта на проучването бе да се оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ за активно публикуване на информация в интернет, а също и как отговарят на подадени заявления за достъп по електронен път.

 

В рамките на проучването бяха подадени 560 електронни заявления до всяка от оценяваните администрации с искане на информация за общия брой на постановените съдебни решения през 2023 г. по дела срещу решения по ЗДОИ. Община Сливен отговори до 3 дни и предостави пълен достъп до исканата информация, което дава бонус в оценката.

 

И през изминалата година Община Сливен няма нито един отказ за предоставяне на обществена информация.

 

Нивото на прозрачност през 2024 г. бе оценявано прецизно и обективно по утвърдена методология с точкова система по голям брой индикатори:

 

• 116 индикатора за общините,

 

• 94 индикатора за първостепенните разпоредители с бюджет;

 

• 82 индикатора за териториалните звена на централните органи на власт и други второстепенни разпоредители с бюджет.

 

В периода от 1 март до 29 април 2024 г., екип от експерти / юристи, журналисти/ от „Програма достъп до информация“, прегледа и оцени интернет страниците на 560 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публичноправни субекти и независими органи на власт.

 

„Радостен съм от това поредно признание за работата ни като Община по прилагане на Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/. Вече няколко пъти получихме престижната награда - статуетката „Златен ключ“. Това, че и тази година сме първи при оценяване на официалната ни интернет страница, която отговаря на всички законови изисквания и предлага богато съдържание, съответстващо на разпоредбите на ЗДОИ, ни поощрява за усилията за прозрачна политика. Използвам случая да поздравя целия ни екип от експерти, който работи всеотдайно и компетентно по ЗДОИ“, сподели кметът Стефан Радев.

 

„Превърнаха се в шампиони по достъпа до информация, които познават изключително добре Закона. Грижат се за това тяхната институция да повишава нивото си на прозрачност“, отбеляза председателят на Управителния съвет на „Програма достъп до информация“ Гергана Жулева. Тя подчерта, че Община Сливен винаги е на челните позиции и тази година води в рейтинга поради пълно изпълнение на задълженията си за активно публикуване на информация, съгласно ЗДОИ.

 

Резултатите от проучването са онлайн достъпни: Граждански одит на активната прозрачност 2024 | Програма Достъп до информация (aip-bg.org)

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев