Община Сливен
Областна администрация Сливен

Д-р Васислав Петров: Честит празник на специалистите по здравни грижи!

Vasislav_Petrov
12.05.2024 / 11:52

Изпълнителният директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен - д-р Васислав Петров, поздравява всички специалности по здравни грижи в болницата с професионалния им празник!

"Честит празник на медицинските сестри, лаборанти, фелдшери, рехабилитатори и акушери, които са част от нашия екип! Изразявам най-дълбока благодарност и уважение към всички вас. Като специалисти по здравни грижи вие, осигурявайки нежна грижа, подкрепа и комфорт на пациентите в техните трудни моменти, сте гръбнака на здравната ни система. Вашата отдаденост, състрадание и устойчивост са наистина вдъхновяващи. Всеки ден помагате на другите, докосвате живота им по начини, които се оценяват от пациентите с голяма благодарност. Бъдете здрави и нека имате силата да продължите да служите на другите със същата страст и всеотдайност."

12 май е Световен ден на медицинските сестри. Чества се официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл - първата светска медицинска сестра. Тя създава система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания през 1855 г. и обучава медицински сестри по време на Кримската война. Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра, тя дори пише клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено обещават да се грижи за пациентите, без комерсиални цели.

В България на този ден празнуват всички специалисти по здравни грижи – медицински сестри, лаборанти, фелдшери, рехабилитатори и акушери.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев