Община Сливен
Областна администрация Сливен

БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ ЗА СМЪРТТА НА ДЯДО ЙОАНИКИЙ

VLADIKA
09.01.2024 / 13:38

С дълбоко прискърбие съобщаваме, че днес 9 януари 2024 г. след продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, съобщиха от Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП).

 

В следващите дни Свeтият синод на БПЦ-БП ще се събере на извънредно заседание, за да определи деня и часа на опелото и на погребението на новопреставления се митрополит, и ще определи наместник на овдовелия епархийски престол, се посочва в съобщението.

 

„Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!“, се казва в съобщението от БПЦ-БП за кончината на Сливенския митрополит Йоаникий.

 

Тъжната новина за кончината на 84-годишния митрополит първо стана известна от кмета на Бургас Димитър Николов.

 

„С дълбока тъга споделям новината за кончината на нашия владика, сливенския митрополит Йоаникий. Той беше с нас, хората на Бургас, и в добро, и в зло. Неговата благост, мъдрост и обич ще останат завинаги в сърцата ни! Вечна му памет! Ще ми липсва! Сбогом!“, написа кметът на Бургас във фейсбук профила си.

 

„Духовната просвета е най-важна и необходима, независимо къде се намира човека“, казваше сливенският митрополит Йоаникий.

 

Митрополитът е автор на редица книги, сред тях наставления за духовен живот, послания, слова, речи. Често правеше дарения с книги на храмове, културни институти и местата за лишените от свобода.

 

„Нека Христос Господ ни вразумява и умъдрява, смирява и укротява, просвещава и радва! Защото не парите, властта и славата правят човека щастлив и доволен от живота си, а близостта до Бога, Неговото благословение и любов. Вижте интервю със сливенския митрополит Йоаникий преди две години“, каза митрополитът в последното си послание за Рожество Христово.

 

Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 2 март 1939 г. в село Пет могили, Сливенско.

 

След завършване на основното си образование, през есента на 1953 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, курсът на която завършва през 1958 г.

 

От септември 1960 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1964 г. По време на своето следване там, на 1 април 1961 г., в мъглижкия манастир „Св. Николай“ е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (по-късно Браницки епископ). На 28 август същата година в храма „Успение Богородично“ в Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницкия епископ Стефан викарий на Пловдивския митрополит (по-късно Великотърновски митрополит).

 

На 17 март 1963 г. в параклиса на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски епископ Николай.

 

От 14 октомври 1964 г. до 1966 г. йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, от 1 август 1966 г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. По време на това негово служение на 24 ноември 1968 г., по решение на Светия синод в сливенския катедрален храм „Св. Димитър“ е въведен в архимандритско достойнство от Сливенския митрополит Никодим.

 

От края на 1968 г. архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия.

 

От 14 октомври 1970 г. до 10 декември 1971 г. той е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в град Берн, Швейцария. От края на декември 1971 г. повторно е протосингел на Сливенската митрополия, която длъжност заема до април 1975 г. Като такъв, на 20 април 1975 г. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е хиротонисан в епископски сан с титлата „Велички“ и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на януари 1980 г.

 

На 23 март 1980 г. е избран, а на 13 април същата година е и канонически утвърден за Сливенски митрополит.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев