Община Сливен
Областна администрация Сливен

Бойното знаме бе осветено пред новия храм „Света Петка“ в Сливен

знаме
06.01.2024 / 15:48

Водосвет на бойното знаме на военно формирование 22 220 бе извършен на Богоявление пред църквата „Света Петка“ в Сливен. Тържественият ритуал се състоя с участието на два взвода, знаменосци и асистенти на бойното и представителните знамена на формированието, под звуците на Военния духов оркестър. Строят прие командирът полк. Любомир Вачев.

 

Свещеник Йоан Петров, председател на църковното настоятелство, извърши освещаването и отправи молитва за здраве и добруване. Събрали сме се заедно на едно място, пред божия дом тук, където извира всяко добро, милосърдието и мъжеството, каза той в обръщението си към военнослужещите. „Освещаването на знамена е велик чин в служението! Знамето не е парче плат. Знамето е велик символ – символ на нашата воинска чест. То е светиня, пред която човек трябва да се преклони, символ на нашата независимост. Бъдете здрави! Нека Бог ви дава сили, мъжество и любов към нашата Родина“, пожела духовникът.

 

Председателят на Общинския съвет Димитър Митев и зам.кметът на Община Сливен Стоян Марков, областният управител Маринчо Христов, представители на военно-патриотични организации присъстваха на церемонията заедно с десетки жители и миряни от съседните квартали. Областният управител поднесе поздравление за Йордановден.

 

„Света Петка“ е най-новият голям православен храм в Сливен, чието съграждане започна преди повече от 15 години с благословията на Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий и решение на Общинския съвет. Църквата бе издигната с доброволната лепта на бизнеса, съветници, общественици. Десетки хиляди левове бяха събрани от скромните дарения на граждани, включително и на жители на близките квартали. Финансова подкрепа бе оказана и от митрополията. Над 300 000 лева отдели Общината за благоустрояването на района. За службата в полза на хората, нуждаещите се и множеството духовни каузи свещеник Йоан Петров бе удостоен с общинската награда „Милосърдие“.

 

Тържественият ритуал за освещаване на бойното знаме на военно формирование 22 220 в Сливен се извършва за първи път пред църквата „Света Петка“. „Взехме това решение, защото в района има големи жилищни квартали и се надявахме повече хора да дойдат и да станат станат съпричастни към военните традиции, както и стана. Освен това в светския си живот отец Йоан е бил наш военнослужещ, изпитваме голямо уважение и възхищение към него“, заявиха от формированието.

 

--

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев