Община Сливен
Областна администрация Сливен

Официално откриване на ПСОВ Нова Загора

нз28
28.11.2023 / 15:49

На 28 ноември 2023 г. в 11 ч. се състоя официална церемония „Рязане на лента“ на реконструираната Пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) Нова Загора след успешно реализиран проект. Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева уважи събитието, откликвайки на поканата на „ВиК – Сливен“ ООД. „Искрено се надявам, че през тези години на усилен труд, който кипеше в пречиствателната станция, дейностите са извършени с необходимото качество. Пожелавам на всички здраве и да имаме повече такива поводи да се събираме и оттук нататък да надграждаме и да продължаваме да решаваме изключително сложните проблеми, които имаме в цялата ВИК структура на територията на общината.“, заяви тя.

От своя страна представителят на „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД инж. Събев изложи накратко дейностите по реализацията на проекта, значението и ползите от него. Той благодари на всички работили по проекта и пожела ползотворна работа на персонала на пречиствателната станция с реконструираните съоръжения, което да доведе до съществени ползи за община Нова Загора.

В церемонията се включиха и деца от НЧ „Напредък-2001“ и Детска градина „Слънчице“ с въздействащи стихове, а отец Иван отслужи водосвет за здраве и благополучие.

Символичното рязане на лентата бе извършено от кмета на общината Галя Захариева, инж. Събев и ръководителятна пречиствателната станция Диана Кирчевска.

ПСОВ Нова Загора е реконструирана по проект „Доизграждане и рехабилитация на водоснабдителна и канализационна инфраструктура в агломерации с население над 10 000 еквивалент жители, попадащи в обхвата на обособената територия на „ВиК – Сливен“ ООД“, който се финансира по ОП Околна среда“ 2014 – 2020 със средства от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд. За по-малко от 3 години са изградени аериран пясъко-мазнинозадържател, биобасейн, силоз за излишна активна утайка (ИАУ), обезводнителна инсталация и др. Реконструиран е биодефосфатизатор и съществуващ първичен радиален утаител. Ремонтирани и рехабилитирани са сгради и съоръжения и е подобрена инфраструктурата. Доставено е и е монтирано машинно-технологично оборудване.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев