Община Сливен
Областна администрация Сливен

В Сливен посланикът на Китай направи щампи на шевици и опита компоти

китай2
24.11.2023 / 13:36

Посланикът на Китай Дун Сяодзюн и екипът му посетиха Музея на текстилната индустрия и предприятието за производство на плодови и зеленчукови консерви „Фрукто – Сливен“ АД.

 

 

 

Единственият в страната музей, посветен на историята на текстилната индустрия, пази в експозицията си пособия и съоръжения от VII хилядолетие пр.Хр. до 70-те години на миналия век. Старите станове са поддържани в отлично състояние и работят. Гостът разгледа всеки от тях. Включи се в работилница по басмаджийство и сам постави щампи на роза и шевици върху подарък от музея - торба от ръчно тъкан текстил. Специалистите в музея са изработили дървения чук с релефа за щампите и приготвили боите с осем съставки по начин, използван от старите занаятчии, обясни директорката Тони Димитрова.

 

В най-големия български завод за белени праскови делегацията от Китай видя модерен производствен стандарт. Директорът Димитър Алексиев представи базата на „Фрукто“ и асортимента на изделията. Предприятието работи основно за външните пазари, където продукцията има голям успех. В консервите се влагат само пресни плодове и зеленчуци. Гостите от Китай опитаха компоти от белени праскови с бадеми, с аромат на ванилия, от сини сливи с канела, от вишни без костилки. Посланик Дун Сяодзюн заяви, че би било добре сливенските компании да рекламират хубавата си продукция на големи изложения и търговски панаири, включително и в родината му.

 

 

 

На 23 ноември китайска делегация бе в Сливен по инициатива на посланика. Дун Сяодзюн бе за първи път в Града под Сините камъни. Срещна се кмета Стефан Радев и разгледа интересни места, характерни за историята, културата и местната икономика.

 

 

 

 

--

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев