Община Сливен
Областна администрация Сливен

Тържествената церемония на Общината за връчване на наградите за 2023 година

тържество
26.10.2023 / 08:38

С радостни емоции, музика и колорит бе изпълнена церемонията за връчване на наградите на Община Сливен за 2023 г. Традиционно, призовете се връчват в навечерието на празника на Сливен – Димитровден.

 

Тази година събитието премина под знака на възрожденския дух на Сливен. Българските актьори Александър Алексиев и Стоян Дойчев умело и увлекателно пресъздадоха чрез кратки откъси от романите „Тътени“ на Цончо Родев и „Възвишение“ на Милен Русков, родната действителност в Сливен в периода преди и след Освобождението на България.

 

Събитието в зала „Сливен“ откри изпълняващият длъжността кмет на общината Румен Иванов.

 

„Чест е за мен, че тази вечер сме тук заедно, за да изтъкнем ролята на изключително ярки и отличаващи се в своята дейност личности! Наградите на Община Сливен са само един малък жест към всичко, което правите – оценка за пламъка, с който горите и работите за развитието и по-доброто бъдеще на обществото ни. Благодаря ви за всеотдайността, както на вас, така и на всички онези, които не спират да се развиват и да бъдат пример за нас и за следващите поколения. Честит празник!“, заяви Румен Иванов.

 

Тази година отличеният с приза „Добри Чинтулов“ за 2023 г. е писателят Милен Русков. Поради невъзможността му да присъства на церемонията, наградата от негово име получи директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ д – р Росица Петрова. Тя благодари на Общината от името на Русков за присъденото отличие и обяви, че има уверението на писателя, че първата премиера на следващата му книга ще се състои в Сливен. Писателят е и един от отличените със званието Почетен гражданин на Сливен за 2023 г.

 

Носителят на наградата „Милосърдие“ тази година е предстоятелят на Храм „Света Преподобна Параскева - Петка“ отец Йоан Петров. Пред публиката в залата той сподели, че благодарността е най-съвършеният отговор за личността, която се стреми към смирение и любов към ближния. В емоционалното си слово той сподели, че само съединението прави силата, и че хората трябва да се стремят към единение и любов, която да ги сплотява.

 

„Благодаря на Община Сливен! В моите мечти като свещеник, местната власт и църквата, винаги са действали в съзвучие“, заяви още свещеникът. Той благодари на Сливенска митрополия за доверието, на жителите на общината и на неговото семейство.

 

Управителят на „Вива“ ЕООД Антон Томчев е тазгодишният носител на наградата за стопанска инициатива „Добри Желязков”. Тъй като Томчев бе възпрепятстван да получи наградата си лично, от негово име приза получи съпругата му – Трендафилка Томчева. Тя благодари на Общината за оказаната чест и на екипа на „Вива“, който е важна част от развитието и успеха на фирмата.

 

Тържествената вечер бе обогатена от изпълненията на Женски народен хор „Ваня Монева“, на сливенския Симфоничен оркестър и на децата от проекта „Музиката вместо улицата“, които бяха бурно аплодирани от публиката.

 

Голямата изненада на празничната вечер в залата бе присъствието на популярната поп певица Мария Илиева, която дойде лично в Сливен да поздрави и подкрепи майка си - Ваня Монева, която е основният двигател на българския женски народен хор, носещ нейното име.

 

Сред гостите в залата бяха още Негово Преосвещенство Агатополският епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Иоаникий, народните представители Десислава Танева, Гергана Султанова, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, ръководството на общината, временно изпълняващият длъжността областен управител Чавдар Божурски, ръководства и представители на институциите в града, делегации от побратимени на Сливен градове, които са на визита в Града под Сините камъни по повод Димитровден.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев