Община Сливен
Областна администрация Сливен

Тържестено честване на Петковден

нз14
15.10.2023 / 06:52

За втори път официалната церемония по повод празника на Нова Загора бе с участието на Национална гвардейска част и представителен Гвардейски духов оркестър. В слънчевото есенно утро на 14 октомври общоградското честване започна с водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник Иван Стоянов. След словото на кмета на Община Нова Загора, на градския площад, се състоя ритуалът за издигане на знамената на Република България, на Европейския съюз и на Община Нова Загора.

Връчен бе и почетен знак на Ваня Господинова, която на основание чл. 26, ал. 1, т. 21 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет и общинската администрация и в съответствие с чл.11 ал.1 от Наредбата за символите, почетните знаци и звания на община Нова Загора, бе провъзгласена за почетен гражданин на Община Нова Загора за значим принос в развитието на спорта. Г-жа Господинова се е състезавала в дисциплина бягане на 800 метра, 1500 метра, 3000 метра, както и кросови бягания. Тя е няколкократна шампионка на Балкански първенства, победителка в много международни турнири, както и в кросови бягания в България и чужбина. Сред големите й постижения са две четвърти места в бяганията на 1500 метра на европейски първенства по лека атлетика в зала през периода 1980-1982г.

Официалната церемония за отбелязване на Петковден завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника „Загорци“, издигнат в памет на падналите за родината воини от Новозагорско във воините за национално обединение 1912-1918 г. Цветя и венци бяха поднесени от Община Нова Загора, Общински съвет Нова Загора, РУ "Полиция" - Нова Загора, Исторически музей - Нова Загора, МБАЛ "Св. Петка Българска", НЧ „Д. П. Сивков-1870“, образователни и културни институции.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев