Община Сливен
Областна администрация Сливен

„Фолклорна омая“ огласи новозагорския площад по Петковден

14.10.2023 / 16:42

Празник е. Нова Загора е щастлива. И гости посрещна – като на празник. Най-усмихнатите от тях се вляха в пъстро дефиле. Гайдарите от Гайдарска школа на Стоян Христанов ги преведоха през централната алея до градския площад. Там, след тържествената част на празничния Петковден, прозвуча отново сърдечно „Добре дошли!“ Поводът беше откриването на Фестивал „Фолклорна омая“, организиран от Община Нова Загора и Танцова школа „All steps – Всички стъпки” гр. Нова Загора.

Лъчезарните водещи Данелия и Виктор поставиха началото на фолклорния празник с разказ за силата и лечебността на българското хоро.

За първото издание на Фолклорния фестивал в града ни пристигнаха 13 танцови състава от гр. Сливен; с. Старцево обл. Смолян; гр. Стара Загора; с. Мечкарево, обл. Сливен; гр. Раднево; гр. Хасково; с. Обручище, обл. Стара Загора; с. Гавраилово и с. Селиминово, обл. Сливен; гр. Ямбол. Те подариха на жителите и гостите на града един незабравим петковденски следобед. Всеки един от гостуващите колективи представи по две хора.

Пред очите на ентусиазираната публика се изиграха танци от различни краища на страната: Боалийско, Варимезово, Витаново хоро, Тропанка, щеркольовата, Варненско, Логодашко, Беленската и много други. Кулминацията на фестивала настана при изпълнение на общите хора. Всички състави се подредиха на площада и се впуснаха заедно в стъпките на Селско шопско хоро, Ширто, Трите пъти и Елениното.

Ритъмът се ускори, енергията се покачи, а настроението ескалира, кръвта закипя.

И, както си му е редът в Тракия, накрая всички – участници и публика, се заловиха на Тракийско право хоро – по традиция.

За да поведе традициите и за Първия фестивал „Фолклорна омая“, общинското ръководство раздаде Грамоти за участие и подаръци на представилите се танцови състави.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев