Община Сливен
Областна администрация Сливен

Защитените жилища в Сливен предоставят 24-часова грижа на хора с умствена изостаналост

защита
29.08.2023 / 11:56

Сред социалните услуги, които предоставя община Сливен, са защитените жилища, в които са настанени хора с умствена изостаналост, преминали през институция. В града има две защитени жилища. Едното се намира в квартал „Клуцохор“, на улица „Хаджи Вълкова“, а другото – на ул. „Асеновска“.

 

Потребителите имат сигурност и възможност да бъдат активни и пълноценни в среда, близка до семейната. 24 часа за тях се грижи квалифициран персонал. Заниманията се организират ежедневно според техните потребности.

 

Социалният работник Пламена Димитрова споделя, че дейностите зависят от предпочитанията на потребителите. „Едни се занимават с плетива, други с редене на пъзели и шиене на гоблени. Други пък имат потребности от ограмотяване и предпочитат да смятат и да пишат“, казва тя.

 

И в двете защитени жилища потребителите отглеждат зеленчуци и се грижат за цветята. Включват се в настолни игри, спортни занимания и кулинария.

 

„Съобразяваме се с техните желания, възможности и моментно състояние. Ние се чувстваме много близки с тях, както и те с нас и е удоволствие да се работи тук“, каза Галина Кирова – социален работник.

 

Руска обича да оцветява и да шие гоблени. Тя разказва, че сутрин всички стават в 8 часа и се подготвят за деня: „След това започваме да чистим, да готвим. В свободното време всеки се занимава с нещо – оцветяване, шиене или в градината“.

 

Радка обича да готви и казва, че госпожите ги водят на спортни мероприятия, по магазини и концерти. Всички са много доволни, че това лято са ходили на плаж до морето.

 

„В началото беше много трудно, но се справихме. С много постоянство, търпение и любов нещата се случват, макар и бавно, но всичко е възможно. Ние много постигнахме, благодарение на нас и на тях“, каза управителят на двете защитени жилища Маринела Николова.

 

В защитеното жилище в квартал „Клуцохор“ са настанени десет души от 29 до 36 години с различна степен на увреждане. Персоналът е от 7 човека – управител, двама социални работника и четирима трудотерапевта. В другото защитено жилище потребителите са осем. С тях работят трима социални работника и четирима трудотерапевта.

 

Концепцията на защитените жилища се базира на разбирането, че хората с увреждания, също като всички останали хора, имат правото и необходимостта да бъдат част от обществото, да имат достъп до различните негови структури, да получават качествени и индивидуализирани услуги, да живеят в среда, благоприятстваща развитието им и да водят нормален начин на живот, макар и различни от останалите.

 

 

 

Представянето на Защитените жилища е част от кампанията на Община Сливен за популяризиране на мрежата от социални услуги – една от най-добре развитите в страната. Целта й е да се повиши информираността сред жителите на общината, заинтересованите лица и техните близки, които имат нужда от подкрепа от социалната сфера.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев