Община Сливен
Областна администрация Сливен

ХХХ юбилеен събор на каракачаните

08.08.2023 / 14:18

30-и юбилеен Национален събор на каракачаните в България ще се проведе в местността Карандила в последната събота на месец август.

 

Съборът е една от традиционните прояви, организирани от Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България. Основната му цел е да се запазят, съхранят и да се предадат на поколенията традициите, обичаите, фолклорът и културата на каракачаните, каза Никола Къчев, председател на Федерацията.

 

Съборът ще бъде на поляната пред хижа „Миролио“, до увеселителния кът „Кълвача“, където е изграден постоянен каракачански стан и който е атракция за туристите през цялата година. Там посетителите ще могат да се запознаят отблизо с живота на каракачаните.

 

Програмата и тази година ще е богата, с много местни участници, както и известни гости от Гърция. Началото е от 10,30 часа на 26 август /събота/ с официално откриване с водосвет и приветствено слово. Ще има изпълнения на танцови ансамбли от България и Гърция.

 

Председателят на ФКПДКБ Никола Къчев заяви, че малко културни организации в страната могат да се похвалят с такъв дълъг живот и традиционен събор.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев