Община Сливен
Областна администрация Сливен

Дейностите по рехабилитация на ВиК инфраструктурата в гр. Сливен навлязоха в заключителна фаза

ВиК СЛИВЕН
03.08.2023 / 13:32

В края на 2023 г. „Водоснабдяване и Канализация - Сливен“ ООД ще приключи с изпълнението на дейностите по рехабилитация на ВиК инфраструктурата в гр. Сливен и кв. Речица. С тях се очаква да приключи и изпълнението проект № BG16M1OP002-1.016-0008 „Доизграждане и рехабилитация на водоснабдителната и канализационната инфраструктура в агломерации с население с над 10 000 еквивалент жители, попадащи в обхвата на обособената територия на „Водоснабдяване и Канализация - Сливен“ ООД“.

Към момента продължава изпълнението на дейностите по разширение на съществуващата система за контрол, управление и събиране на данни (СКАДА), дейностите по изграждане и внедряване на географска информационна система, с които ще се осъществява контрол и управление на ВиК инфраструктурата, както и дейностите по рехабилитация, ремонт и изграждане на 26 668,40 м. водопроводна мрежа и 27 532 м. канализационна мрежа в гр. Сливен и кв. Речица.

 

В гр. Сливен са изпълнени 100% от дейностите по реконструкция на водопроводната мрежа и 66% от предвидените дейности по доизграждане и реконструкция на канализационната мрежа. Близо 40% е изпълнението на реконструкцията и изграждането на битовата и дъждовната канализация, вкл. и изграждане на контролни помпени станции, тласкател и водопроводна мрежа в кв. Речица.

От датата на стартиране на строително-монтажните работи в гр. Сливен, включително и кв. Речица са изградени и рехабилитирани 13 479,77 м. канализационна и 19 101,70 м. водопроводна мрежа. Строителните дейности по изграждане на нови довеждащи водопроводи от яз. Асеновец са приключили. Приключила е подмяната на тръбните връзки в сухите камери на резервоарите - средна зона "Хамамбаир" и висока зона ВС/Сливен. В процес на изпълнение са дейностите по подмяна на помпени агрегати на системи "Тунджа", "Мечкарево" и "Гергевец" и дейностите по реконструкцията на 13 бр. шахти, както и дейностите по монтажа на водомери, уреди за измерване и отчитане на сградните водопроводни отклонения.

Дейностите по реконструкция на пречиствателната станция за отпадни води Сливен са изпълнени.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, чрез Европейския съюз и Кохезионния фонд, по процедура № BG16M1OP002-1.016 “Изграждане на ВиК инфраструктура“. Общата стойност е 131 446 101.78 лв., като финансирането от ЕС, чрез Кохезионния фонд и националното съфинансиране е на стойност 94 215 091,19 лв.

 

Като инвестициите само за агломерация Сливен и кв. Речица възлизат на обща стойност повече от 61,5 млн. лв..

Повече информация за проекта, можете да намерите тук: Начало - „Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД (vodazahorata.eu)

Още снимки от новината

ВИК Сливен
ВиК СЛИВЕН

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев