Община Сливен
Областна администрация Сливен

Паметна плоча на основоположника на музейното дело в новозагорския край Никола Койчев

плоча нз
02.08.2023 / 13:39

Нова Загора отбеляза 137 години от раждането на Никола Койчев с откриване на паметна плоча на негово име. По този повод пред основания от него Исторически музей на 1 август 2023 г. в 9:30 ч. се събраха признателни граждани. Сред тях бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, председателят на Общински съвет Нова Загора Нейчо Минчев, заместник-кметът Нина Генчева, Генчо Димитров - директор на Исторически музей Нова Загора, общински съветници, кметове на населени места, директори на училища, граждани.

Г-жа Радка Енчева от Пенсионерски клуб „Златна есен“ разказа за възникването на идеята за поставяне на паметната плоча. Нейни вдъхновители са членовете на клуба, а първоначалният инициатор е г-жа Йорданка Кърпачева, с която неотдавна са се разделили завинаги. Г-жа Енчева благодари, че нейната десетгодишна мечта се е сбъднала.

Директорът на Исторически музей гр. Нова Загора Генчо Димитров върна спомена за великия новозагорец - Никола Стефанов Койчев с вдъхновяващ разказ за богатата му биография. Историк и археолог. Учител, активен член на археологическото дружество „Загорие“. Основател, пръв уредник и директор на Исторически музей - Нова Загора. Построяването на красивата сграда на музея – една от първите от рода си в страната, е неговата сбъдната мечта.

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева се обърна към присъстващите:

„Винаги съм вярвала, че каузи, които ни събират, независимо от различията, които имаме, са най-добрите, най-ценните, най-значимите и остават винаги в историята. И точно изграждането на една такава плоча е такава кауза.“ Г-жа Захариева изказа благодарност на всички общински съветници, подкрепили предложението на Пенсионерския клуб, на младия екип на Историческия музей, на фирмата изпълнител и всички, които активно са се включили не само в даването на идеята, но и в реализирането й. „Новозагорци ще имаме и други поводи да бъдем заедно и те ще бъдат повече от тези, които ни разделят, допълни тя. Убедена съм, че ако мислим наистина в една посока, да забравяме разликите, нещата ще ни се случват по-добрe. Виждам колко е силна емоцията на голяма част от хората и мисля, че това е посоката, която трябва да следваме.“

Г-жа Захариева покани директора на Историческия музей Генчо Димитров и г-жа Елиана Кърпачева-Димова – дъщеря на инициаторката Йорданка Кърпачева.

Тримата откриха паметната плоча на достойния Никола Койчев. На страниците на разтворената монументална книга пред аристократичната сграда на музея от днес може да се прочете: „Никола Койчев, 1.08.1886 – 3.03.1960. Пламенен изследовател на историческото минало и основоположник на музейното дело в нозовагорския край. Ръководител на едни от първите археологически проучвания в града и селата от околията, създател и пръв директор на Исторически музей в гр. Нова Загора.“

Архиерейският наместник Иван Стоянов отслужи панихида за Никола Койчев.

Първият венец беше поднесен от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева и председателя на Общинския съвет Нейчо Минчев. С полагането на цветя, новозагорци отдадоха своята почит към родения преди 137 години и записал името си в историята Никола Койчев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев