Община Сливен
Областна администрация Сливен

Отстраняват се пораженията от ураганния вятър и проливния дъжд

вятър
27.07.2023 / 14:48

Ураганният вятър и проливният дъжд предизвикаха аварии, прекършиха дървета и клони. За щастие, има само материални щети. Няма сигнали за пострадали хора, съобщи кметът Стефан Радев. Екипите на Общината, на пожарната безопасност и на дружеството за електроразпределение започнаха работа от ранните часове на денонощието за отстраняване на авариите и разчистване на зоните от падналата зелена маса. „Ситуацията е овладяна“, допълни още Радев.

 

Ураганният северозападен вятър, чиято скорост на моменти надвишаваше 125 км/час, се разрази снощи на територията на цялата община – и в планинската, и в равнинната част. Най–много поражения бяха нанесени в Сливен – върху зелената система, зеленчукови и цветни градини. Имаше паднали дървета върху автомобили, изключително много суховършия и клони – върху уличните и тротоарните платна. Екипите на чистотата и контрола извозват листната маса, информира Снежана Кънева, началник на отдел „Сигурност и управление при кризи“. Почистват се от листа решетките на дъждоприемни шахти.

 

Още при ранния обход из целия град, извършен от екип на Общината, са установени паднали ограждения и материали на строителни обекти. Веднага е сезиран оперативният дежурен във „В и К“ с препоръки незабавно да се вземат мерки на обектите по водния цикъл заради паднали ограждения и опасно стърчащи табели.

 

В сложна заради вятъра обстановка снощи възникнаха пожари, които бяха овладени и ликвидирани от пожарните екипи, допълни инж. Кънева. Заради пожар в къща и суха гора принудително е спряно ел.захранването в село Глушник. Към момента то вече е възстановено. Частични изключвания на тока са се наложили още в селата Гергевец и Камен.

 

Към 2-3 часа на 27 юли е паднала градушка с големината на яйце в село Раково. Нанесени са поражения върху оранжерии. В предиобедните часове постъпи информация за валеж с градушка в село Стара река. Кметовете на останалите населени места в общината не съобщават за създадени от вятъра проблеми.

 

Всички получени в Общината сигнали са обработени и навсякъде са приложени мерки, за да се намали риска за здравето и живота на хората, за инфраструктурата и имуществото.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев